Tunisiska fiskebåtar blockerade högerextremisternas fartyg

Högerextremisternas fartyg C-star har förföljt och trakasserat räddningsfartyget M/S Aquarius utanför Libyens kust.

På söndagen seglade C-star mot Tunisien för att fylla på bränsle och proviant.

I hamnstaden Zarzis mötte de motstånd från lokala fiskare.

– Kommer de hit så blockerar vi farleden till tankningsstationen, sa Chamseddine Bourassine, ordförande för fiskarföreningen i hamnstaden Zarzis till AFP.

Lokala fiskare i Tunisien protesterar emot att högerextremisters fartyg anlöper hamn för bunkring.
Lokala fiskare i Tunisien protesterar emot att högerextremisters fartyg anlöper hamn för bunkring.

– Det är det minsta vi kan göra med tanke på vad som händer ute i Medelhavet. Muslimer och afrikaner dör, säger Chamseddine Bourassine till nyhetsbyrån AFP.

Efter beskedet bytte högerextremisternas fartyg C-star kurs och styrde upp längs Tunisiens kust. De väntas försöka gå in i hamnen i antingen Gabes eller Sfax på måndagen.

På lördagen passerade C-star libyska vatten där de följde efter och trakasserade franska räddningsorganisationen SOS Méditerranées fartyg M/S Aquarius. SOS Méditerranée samarbetar med Läkare utan gränser för att undsätta de flyktingar som försöker korsa Medelhavet mot Europa.

Högerextremisternas organisation Generation Identity har hyrt fartyget C-star för att försöka stoppa räddningsaktionerna. Organisationens tyska, franska och italienska medlemmar har samlat motsvarande 730 000 kronor för att kunna genomföra aktionen, skriver Der Spiegel.

– Det är ett pr-trick för att få migranternas båtar att återvända till Libyen. Det är potentiellt väldigt farligt och olagligt enligt internationell lagstiftning, säger människorättsgrupper till AFP.

Fartyget C-star strax utanför den libyska kusten.
Fartyget C-star strax utanför den libyska kusten.

Sökte asyl i Europa

Besättningen på C-star har inte direkt haft medvind under färden.

Först blev det stående i Suezkanalen. Egyptiska myndigheter sökte igenom fartyget efter vapen.

När C-star la till i Famagusta på Cypern förra månaden övergav delar av besättningen fartyget. Enligt AFP sökte de före detta besättningsmedlemmarna asyl i Europa, exakt det som fartyget vill stoppa.

”Vårt huvudsakliga mål är att avslöja samarbetet mellan hjälporganisationerna och människorsmugglarna”, uppger högerextremisterna på fartyget.

Publisert:

LÄS VIDARE