Medelhavet

Tunisiska fiskebåtar blockerade högerextremisternas fartyg

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

Högerextremisternas fartyg C-star har förföljt och trakasserat räddningsfartyget M/S Aquarius utanför Libyens kust.

På söndagen seglade C-star mot Tunisien för att fylla på bränsle och proviant.

I hamnstaden Zarzis mötte de motstånd från lokala fiskare.

– Kommer de hit så blockerar vi farleden till tankningsstationen, sa Chamseddine Bourassine, ordförande för fiskarföreningen i hamnstaden Zarzis till AFP.

Lokala fiskare i Tunisien protesterar emot att högerextremisters fartyg anlöper hamn för bunkring.

– Det är det minsta vi kan göra med tanke på vad som händer ute i Medelhavet. Muslimer och afrikaner dör, säger Chamseddine Bourassine till nyhetsbyrån AFP.

Efter beskedet bytte högerextremisternas fartyg C-star kurs och styrde upp längs Tunisiens kust. De väntas försöka gå in i hamnen i antingen Gabes eller Sfax på måndagen.

På lördagen passerade C-star libyska vatten där de följde efter och trakasserade franska räddningsorganisationen SOS Méditerranées fartyg M/S Aquarius. SOS Méditerranée samarbetar med Läkare utan gränser för att undsätta de flyktingar som försöker korsa Medelhavet mot Europa.

Högerextremisternas organisation Generation Identity har hyrt fartyget C-star för att försöka stoppa räddningsaktionerna. Organisationens tyska, franska och italienska medlemmar har samlat motsvarande 730 000 kronor för att kunna genomföra aktionen, skriver Der Spiegel.

– Det är ett pr-trick för att få migranternas båtar att återvända till Libyen. Det är potentiellt väldigt farligt och olagligt enligt internationell lagstiftning, säger människorättsgrupper till AFP.

Fartyget C-star strax utanför den libyska kusten.

Sökte asyl i Europa

Besättningen på C-star har inte direkt haft medvind under färden.

Först blev det stående i Suezkanalen. Egyptiska myndigheter sökte igenom fartyget efter vapen.

När C-star la till i Famagusta på Cypern förra månaden övergav delar av besättningen fartyget. Enligt AFP sökte de före detta besättningsmedlemmarna asyl i Europa, exakt det som fartyget vill stoppa.

”Vårt huvudsakliga mål är att avslöja samarbetet mellan hjälporganisationerna och människorsmugglarna”, uppger högerextremisterna på fartyget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Räddningsledaren: ”De drunkande inte utanför båten – de drunknade i båten”

ÄMNEN I ARTIKELN

Medelhavet

Tunisien

Läkare utan gränser