Riskgrupper erbjuds tredje dos i Israel

TT-Reuters

Publicerad 2021-07-11

Israels premiärminister Naftali Bennett, till höger i mörk kostym, lyssnar på hälsominister Nitzan Horowitz i lila skjorta under ett besök på ett sjukhus i juni.

Israel erbjuder nu en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 till vuxna med försvagat immunsystem, uppger landets hälsominister Nitzan Horowitz.

Huruvida hela befolkningen ska erbjudas en tredje spruta övervägs fortsatt, enligt Horowitz.

Israel har nyligen rapporterat om en minskning i vaccinets effektivitet, främst hos personer som fick sina sprutor i januari och februari. Enligt hälsomyndigheterna har vaccinets skydd mot infektion och sjukdom med symtom sjunkit till 64 procent i landet.

I veckan uppgav läkemedelsjätten Pfizer att man kommer att ansöka om att få en tredje dos av sitt covid-19-vaccin godkänt i USA och Europa. Anledningen är enligt bolaget spridningen av den mycket smittsamma deltavarianten – samt att studier visat på en större risk att smittas sex månader efter den andra vaccinsprutan.

Deltavarianten har lett till ökad smittspridning även i Israel, där siffrorna över nya sjukdomsfall stigit från ensiffriga till runt 450 dagligen under den senaste månaden.