Smittan ökar efter utlandsresor – ny rekommendation om test

Smittofallen efter utlandsresor ökar i Sverige.

Nu införs en rekommendation om att testa sig för covid-19 efter resa utanför Norden – även för svenska medborgare.

Den nya rekommendationen kommer efter att flera fall av covid-19 gått att härleda till utlandsresor.

– Det är tyvärr så att vi ser en ökad spridning på vissa turistdestinationer och vi har också börjat få hem ett ökat antal personer från de här länderna. Och det får en ganska stor betydelse nu när vi har en så pass liten spridning av viruset själva, sa statsepidemilog Anders Tegnell på gårdagens pressträff.

Myndigheten konstaterar att den ökade smittspridningen i vissa delar av världen och Europa beror på både slopade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten. Ett land som pekas ut är Spanien, som är en populär turistdestination för svenskar:

– Det är viktigt när man kommer hem från utlandsresa att man är uppmärksam på symtom, sa Anders Tegnell.

Därför rekommenderas alla, inklusive svenska medborgare, som reser in i Sverige från länder utanför Norden att ta ett PCR-test vid ankomst. Testet kommer vara kostnadsfritt genom det avtal som finns mellan regeringen och SKR (Sveriges kommuner och landsting) och kunna bokas via 1177.

Från och med i dag rekommenderas alla som kommer reser till Sverige från ett land utanför Norden att göra ett PCR-test.
Från och med i dag rekommenderas alla som kommer reser till Sverige från ett land utanför Norden att göra ett PCR-test.

Flera undantag

Dock finns flera undantag.

Den som har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen, men bör liksom övriga i samhället testa sig vid symtom.

Resenärer som är fullvaccinerade och där det har gått två veckor efter sista dosen med vacciner godkända av EMA eller vacciner där Världshälsoorganisationen har utfärdat nödgodkännande behöver inte testa sig och stanna hemma.

Dessutom undantas också personer under sex år från rekommendationen om testning. De ska däremot följa rekommendationen om att stanna hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige.

Utöver rekommendationen om PCR-test så rekommenderas också en veckas isolering för resenärer som rest utanför följande länder: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Rekommendationen gäller från och med den 12 juli till den 31 augusti.

Restriktioner lyfts

Under gårdagen aviserade också regeringen och Folkhälsomyndigheten att ett antal restriktioner kommer att lyftas från och med torsdag, den 15 juli, enligt steg tre i regeringens plan för råd och restriktioner ska anpassas och avvecklas.

Då kan de aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik ta emot passagerare med full kapacitet, och dessutom upphävs kommunernas möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå. Det innebär att regleringen för social distansering på gym, badstränder, gallerior, parker och liknande tas bort.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) påminde dock om att en del restriktioner finns kvar, och att det gäller att fortsätta vara försiktig och inte sprida smitta.

– Steg för steg går vi nu mot ett samhälle fritt från restriktioner. Men för att planen ska kunna fortgå krävs att trycket på sjukvården hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter öka, sa han.

Charterresa på Rhodos.
Charterresa på Rhodos.
Publisert:

LÄS VIDARE