Facebook får miljonböter

Så kartläggs du av Facebook 01:21
NYHETER

Facebooks massiva datainsamling stöter återigen på patrull.

Nu får nätverksjätten böta 11 miljoner kronor för att ha brutit mot Spaniens integritetslagar.

Foto: NTB SCANPIX TT

Den spanska dataskyddsmyndigheten menar att Facebook har samlat in information och uppgifter om sina användare utan att ha berättat för dem hur de ska användas.

Myndigheterna menar att man hittat minst tre fall där bolaget samlat data om individers kön, religiösa åskådning och personlig smak genom att granska historik bland sina miljontals spanska användare.

”Facebooks integritetspolicy innehåller generella och oklara villkor. Myndigheten anser att Facebook inte skaffar tillräckligt godkännande från varken sina användare eller icke-användare och det är en allvarlig överträdelse”, skriver man i beslutet.

Beslutet kommer bara några månader efter att den franska motsvarigheten CNIL gav Facebook sitt högsta bötesbelopp efter att ha dragit samma slutsatser.

Liknande utredningar pågår i Tyskland, Belgien och Holland, skriver Politico. Facebook kartlägger sina användares beteenden och agerande för att sedan sälja informationen till annonsörer, så att de kan skräddarsy reklambudskapen efter målgruppen.

Facebooks insamling av användardata har blivit ett hett diskussionsämne efter det amerikanska valet. Läs mer om det här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Tyskland

Belgien