Kraftigt skalv efter nytt kärnvapentest i Nordkorea

NYHETER

Nordkorea har genomfört ett nytt kärnvapentest. Det bekräftar nu regimen.

Statlig tv uppger att landet sprängt en vätebomb som är tillräckligt liten för att placeras på en missil.

Ett jordskalv med magnitud 6,3 har uppmätts i landets norra delar.

1 av 3 | Foto: KCNA / AP
Kort före den misstänkta explosionen besökte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un en militäranläggning där kärnvapen tillverkas. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA inspekterade diktatorn en vätebomb som kan monteras på en långdistansrobot. 

Nordkorea har genomfört ett sjätte kärnvapenprov. Vid 06-tiden i morse, svensk tid, kom rapporter om att ett jordskalv med magnituden 6,3 hade inträffat på en mils djup.

I ett uttalande som direktsänds i statlig tv bekräftar regimen att det rör sig om ett kärnvapentest. Nordkorea hävdar att det var en vätebomb som sprängdes och testet beskrivs som en ”fullständig framgång”. Bomben uppges vara tillräckligt liten för att kunna monteras på en missil.

Sydkoreas militär uppger att skalvet var artificiellt, alltså skapat av människor.

Tidigare bekräftade Japan och Sydkorea att diktaturen genomfört en provsprängning.

– Det är helt oacceptabelt, säger Japans premiärminister Shinzo Abe i ett uttalande, enligt AFP.

Flera gånger kraftigare än Nagasaki-bomben

Skalvets magnitud tyder på att sprängningen är den kraftigaste som Nordkorea hittills har genomfört. Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppger att provsprängningen kan ha haft en kraft på 100 kiloton. Det är fyra till fem gånger kraftigare än bomben som släpptes över Nagasaki i Japan under andra världskriget. Sprängningen ska vara runt tio gånger kraftigare än regimens tidigare test.

AP beskriver det inträffade som ett stort steg framåt i landet arbete för att ta fram en kärnvapenbestyckad missil som kan nå USA.

Åtta minuter efter det första skalvet inträffade en andra jordbävning på nästan exakt samma plats. Det skalvet ska ha haft en magnitud på 4,6. Internationella nyhetsbyråer uppger att det orsakat av att något kollapsat.

Inspekterade vätebomb

Kort före den misstänkta explosionen besökte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un en militäranläggning där kärnvapen tillverkas. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA inspekterade diktatorn en vätebomb som kan monteras på en långdistansrobot. Det är i nuläget oklart om de uppgifterna stämmer.

I januari förra året uppgav den nordkoreanska regimen att landet provsprängt en vätebomb. I september samma år genomförde Nordkorea den hittills kraftigaste provsprängningen. Den gången ska det dock inte ha rört sig om någon vätebomb.

Under de senaste månaderna har Nordkorea genomfört två tester av långdistansmissiler som skulle kunna nå den amerikanska kontinenten.

Hotat med ”eld och raseri”

Tidigare i helgen har Japans Shinzo Abe pratat i telefon med USA:s president Donald Trump. De två ledarna enades om att ett tätare samarbete krävs för att möta aggressionen från Nordkoreas regim.

Tidigare har Trump varit skarp i sin kritik av diktaturen.

– Nordkorea gör säkrast i att inte komma med några mer hot mot USA. Annars kommer de mötas av eld och raseri vars like världen aldrig tidigare skådat, har Donald Trump sagt.

1 av 12 | Foto: Lee Jin-man / AP
Sydkoreanska soldater patrullerar i närheten av gränsen till Nordkorea på söndagsmorgonen.
ARTIKELN HANDLAR OM