USA varnar Sverige för att skriva under kärnvapenförbud

Publicerad 2017-08-31

USA varnar Sverige för att skriva under FN-konventionen om kärnvapenstopp.

Landet har i ett möte med utrikesminister Margot Wallström (S) framfört att ett svenskt undertecknande kan få långtgående konsekvenser, skriver DN.

I ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar USA:s försvarsminister James Mattis att Nato i så fall inte kommer att förnya Sveriges nära partnerskap med försvarsalliansen, rapporterar SvD.

Följ ämnen
Nato

I brevet till Peter Hultqvist skriver James Mattis, enligt uppgifter till SvD, att ett svenskt undertecknande av FN-konventionen inte är förenligt med ett fortsatt svenskt deltagande i Natos så kallade Enhanced Opportunities Program (EOP). EOP är grunden för Försvarsmaktens allt närmare samarbete med Nato, skriver tidningen.

Utöver Natosamarbetet skulle även möjligheterna för fortsatt samverkan mellan USA och Sverige på försvarsområdet påverkas negativt.

Enligt källor till DN har USA:s tjänstgörande ambassadör i Stockholm, chargé d’affaires David Lindwall, nyligen träffat utrikesminister Margot Wallström och då framfört ungefär samma budskap som Mattis. USA menar att FN-konventionen försvagar dagens nedrustningsavtal "utan att eliminera en enda kärnstridsspets", skriver DN.

Vill fortfarande underteckna

Från den 20 september kan de 122 länder som i juli röstade för ett globalt förbud mot kärnvapen underteckna FN-konventionen. Men den svenska regeringen kommer inte att stå först i kön.

– Vi måste titta på den här konventionen som kom till under väldigt kort tid och med ett antal skrivningar, som vi menar att vi måste titta på ur samarbets- och folkrättslig synpunkt. Den tiden kommer vi att ta oss nu, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Målet är fortfarande att kunna underteckna FN-konventionen.

– Men vi måste reservera oss rätten att titta på att detta inte skadar Sveriges intressen, däribland våra samarbeten, säger Wallström.

Peter Hultqvist har i DN tidigare sagt att kampen mot kärnvapen inte på något sätt får rubba Sveriges internationella försvarssamarbeten.

Enligt uppgifter till TT har även Nato-länderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland framfört sin oro till Sverige. Ingen kärnvapenstat och inget Nato-land kommer att underteckna avtalet. Allianspartierna har varnat för att FN-konventionen är kontraproduktiv: att den hotar det globala icke-spridningsavtalet och Sveriges försvarssamarbeten med andra länder.

Ny utredning

Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin säger till Aftonbladet att en ny utredning i frågan ska tillsättas.

– Det är en komplex fråga och det finns mycket som behöver tittas på, därför behöver det också göras en grundlig analys. Sedan får vi se hur arbetet går vidare efter det. Regeringen äventyrar inte svensk säkerhet, det ska man veta när vi går in i det här arbetet.

Han säger att regeringen får återkomma till när utredningen ska vara klar.

– Det klarnar förhoppningsvis inom några dagar.

Om regeringen efter sin granskning står fast vid att underteckna FN-konventionen går frågan vidare till riksdagen för ratificering. Som läget ser ut nu blir det svårt att få stöd för regeringens nuvarande linje.