Spansk polis avvärjde ny attack – fem misstänkta döda

STOCKHOLM/CAMBRILS. Spansk polis uppger, under fredagsnatten, att man genomfört en insats i staden Cambrils, cirka tolv mil söder om Barcelona.

Polisen uppger att fem misstänkta gärningsmän har dödats.

Man söker nu ytterligare fyra personer som misstänks vara delaktiga i attentaten i Barcelona och i Cambrils, enligt tidningen La Vanguardia.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Fem misstänkta terrorister har skjutits ihjäl i natt under en räd i Cambrils söder om Barcelona.

Vad halv två-tiden på natten larmade polisen om en ”pågående händelse” i orten. Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus.

– De misstänkta terroristerna körde en Audi A3 och verkar ha kört ned flera personer innan de stoppades i en poliskontroll och skottlossning bröt ut, säger en talesperson för myndigheterna i Katalonien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Fyra av de misstänkta gärningsmännen skadades i skottlossningen. En misstänkt skadades och greps, men dog senare av sina skador.

Gärningsmännen ska ha burit fejkade bombbälten.

Polisen bekräftar för El Mundo att det bland de dödade gärningsmännen finns personer som tillhör en terrorcell som försökte efterlikna attacken i Barcelona som utfördes på torsdagseftermiddagen.

Polisen undersöker bil

Under fredagsmorgonen undersöker polisen en bil som ligger upp och ner vid strandpromenaden i Cambrils. Aftonbladets reporter Oskar Forsberg är på plats utanför avspärrningarn i Cambrils där den kraschade bilen ligger.

Han säger att ”det måste ha gått väldigt fort”.

Flera skadade

Före skottlossningen ska de misstänkta terroristerna ha attackerat sex personer på strandpromenaden i Cambrils. Sammanlagt skadades sex personer, två av dem allvarligt.

En polis ska ha blivit ”lätt” skadad och är förd till sjukhus under insatsen.

Polisen meddelade vid halv fyra på natten att man genomfört flera kontrollerade sprängningar i området. Enligt ett vittne som La Vanguardia talat med sprängde polisen på platsen där de misstänkta gärningsmännen sköts.

Polisen har vid 4.20-tiden fortfarande en stor insats i Cambrils med omnejd. Fordon kontrolleras på motorvägen vid betalstationerna.

Fyra mil norr om Cambrils leder polisen av samtliga bilar från motorvägen från Barcelona för kontroll. Poliskontrollen har lett till kraftig köbildning under de tidiga morgontimmarna.

Enligt lokal press söker polisen nu ytterligare personer, bland annat minst fyra som misstänks vara delaktiga i attentaten i Barcelona och Cambrils.

Barcelona

En skåpbil plöjde in i människor på turistgatan La Rambla, Barcelona, på torsdagseftermiddagen. 13 människor dödades och 100 skadades.

Två misstänkta gärningsmän kunde gripas på torsdagen, men då var fordonets förare fortfarande på fri fot.

På fredagen grep polisen en tredje person, misstänkt för inblandning i dåden i Barcelona och Cambrils, det uppger inrikesministern för lokala medier.

Publisert:

LÄS VIDARE