Ryssland: Alla rebeller är evakuerade ur Aleppo

NYHETER

Evakueringen av rebellerna i Aleppo är över, hävdar ryska försvarsministeriet.

Enligt syriska myndigheter är den dock bara tillfälligt pausad.

De olika beskeden kommer efter att evakueringen stoppats tidigare i dag och explosioner hörts.

1 av 4

Enligt ryska myndigheter har 9 500 människor, inklusive 4 500 rebeller och 337 skadade, nu lämnat Aleppo. De ska ha tagits till den närliggande staden Idlib, Turkiet och västra Aleppo, som kontrolleras av regimen. Ryska försvarsministeriet hävdar också att syriska armén nu tagit full kontroll över östra Aleppo.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AFP att syriska myndigheter hävdar att evakueringen bara är tillfälligt stoppad, inte helt avklarad. Ögonvittnen har också berättat för nyhetsbyrån Reuters att bussar kan vara på väg tillbaka in i östra Aleppo igen.

Det finns fortfarande tusentals civila kvar i staden, men den exakta siffran är okänd.

Tidigare under dagen stoppades kolonnerna plötsligt. Samtidigt kom uppgifter från Reuters om att explosioner hörts i anslutning till den plats där människor som ska evakueras hämtas upp.

Enligt BBC upphörde evakueringen efter ett beslut av den syriska regimen som anklagar rebeller för att ha brutit avtalet om vapenvila.

Internationella Röda Korset har vädjat till parterna i Syrien om att evakueringen av civila ska fortsätta. Robert Mardini, regional chef på internationella Röda Korset skriver på Twitter:

”Tyvärr har insatsen tillfälligt stoppats. Vi vädjar till partnerna att försäkra sig om att den kan återupptas och fortsätta under rätt förutsättningar”.

Samtidigt har ryske presidenten Vladimir Putin uttalat sig om att nya fredsförhandlingar kan inledas mellan president Bashar al-Assads regim och oppositionella grupper under ledning av Ryssland och Turkiet. Något som Riyad Hijab, ledare för den oppositionella samlingsgruppen Högsta förhandlingskommissionen, varit försiktigt positiv till.

– Om det finns en intention att nå en sann och genuin politisk lösning med en övergångsregering med full verkställande makt så stödjer vi en sådan lösning, sa han till reportrar i Köpenhamn efter att ha träffat danske utrikesministern Anders Samuelsen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Aleppo

Ryssland