Sipilä i nytt blåsväder: ”Skyndar genom sina lagar”

NYHETER

Den finländska regeringen anklagas för att skynda genom lagar – utan hänsyn till grundlagen.

Justitiekanslern säger att de rakt av struntar i honom och statsvetarprofessorn Göran Djupsund säger att de borde avgå:

– Man har inte lyssnat och bara gått vidare, säger Djupsund till Aftonbladet.

Foto: AP
Juha Sipilä.

Den finländska justitiekanslern Jaakko Jonkka håller vanligtvis en låg profil. Men nu går han ut med tung kritik mot statsminister Juha Sipiläs regering.

Regeringen stiftar lagar utan att lyssna på honom – och utan att se om de är förenliga med den finländska grundlagen, varnar Jonkka i landets största tidning Helsingin Sanomat.

När han krävde att ett lagförslag skulle granskas fick han höra att det ”inte fanns tid för detta i den politiska tidtabellen”.

”Om det så krävs nyval”

Det fick Göran Djupsund, statsvetarprofessor vid Åbo Akademi, att reagera på Twitter:

”Trodde aldrig jag skulle säga detta, men – rättsstatens fortbestånd kräver regeringen Sipiläs avgång om det så skall ordnas nyval.”

– Det är illavarslande. Detta präglas av en dålig lagberedning, som har gått med brådska, säger han till Aftonbladet.

– Man har bråttom för att få sin politik genomförd, för att hinna genomföra saker under den här riksdagen. Jag kan förstå att man har bråttom, men man kan ändå inte börja tumma på lagstiftningen.

Fler experter oroliga

Grundlagsexperter säger till Yle att regeringen ”uppenbarligen tror att regeringsprogrammet står över lagstiftningen” och att det finns skäl att vara mycket bekymrad ”om man i lagberedningen åsidosätter grundlagens krav av politiska skäl”.

Nyligen sänkte regeringen dagpenningen till asylsökande, men lagförslaget fick dras tillbaka då delar av det inte gick ihop med grundlagen. Statsvetarprofessor Göran Djupsund pekar också på en större hälsovårdsreform – den kanske största som vidtagits i Finland – som regeringen nu skyndar på.

Exempel: Finlandssvenska ilskan

För ett par veckor sedan anklagades Juha Sipilä för att försöka tysta finländsk public service när de rapporterade om ett företag som ägs av hans släktingar.

Och så sent som för några dagar sedan kritiserades regeringen för att man tar bort de svenskspråkiga finländarnas rätt att få vård på sitt modersmål.

– Det är ett klockrent exempel på hur agerandet går till, säger Göran Djupholm.

Grundlagsutskottet, som vanligtvis lagt partisympatierna åt sidan, blev nästan tvungna att rösta om saken.

– Regeringsblocket driver alltså sin linje även genom grundlagsutskottet vilket är hårresande.

Att regeringen skulle avgå är dock inte särskilt troligt. Om det ska ske måste statsminister Juha Sipilä själv gå till presidenten.

– Så länge du har majoritet i parlamentet är det bara att tuta och köra, och du kan låta bli att lyssna desto mera, säger Göran Djupholm.

ARTIKELN HANDLAR OM