”Amri erbjöd sig att utföra självmordsdåd under flera månader”

avBenjamin Ekroth, Gustaf Tronarp, Staffan Dickson

1 av 3

Tyska myndigheter hade ögonen på den misstänkte terroristen Anis Amri, 24, flera månader före attacken i Berlin.

I avlyssnade samtal ska han vid upprepade tillfällen ha erbjudit sig att utföra självmordsdåd.

Men eftersom han uttryckte sig i kryptiska koder kunde polisen inte gripa honom, skriver Spiegel.

1 av 4 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

En europeisk arresteringsorder har utfärdats efter den 24-årige tunisiske medborgaren Anis Amri. Han misstänks ha suttit bakom ratten på den lastbi som kördel rakt in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin på måndagskvällen. Tolv människor dog och 48 skadades i dådet vid torget Breitscheidplatz.

En nyligen offentliggjord video, filmad från instrumentbrädan på en bil, visar hur lastbilen närmar sig julmarknaden i hög fart. Strax därefter syns människor springa från platsen.

Under onsdagen kom beskedet att polisen hittat id-handlingar tillhörande Amri i lastbilen. På torsdagseftermiddagen uppgav Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere att även mannens fingeravtryck påträffats i fordonet.

Brodern: Ge upp

24-åringen ska ha lämnat Tunisien 2011. Han har dock flera familjemedlemmar kvar i landet. Nyhetsbyrån AP har varit i kontakt med en av Anis Amris bröder, som uppmanar honom att ge upp.

– Jag ber honom att överlämna sig till polisen. Om det blir bevisat att han ligger bakom det här så tar vi avstånd från det.

Anis Amri kom till Tyskland under sommaren 2015. 24-åringens ansökan om asyl har avslagits, men utvisningen har inte kunnat verkställas eftersom hans medborgarskap tidigare inte bekräftats av Tunisien.

Kopplas till IS

Amri beskrivs som en radikal islamist. Han uppges bland annat ha kopplingar till den så kallade ”Ansiktslöse predikanten”, en av de ledande IS-rekryterarna i Tyskland.

Säkerhetstjänsten i Tyskland har haft ögonen på Amri en längre tid före dådet, skriver Spiegel. Enligt avlyssnade telefonsamtal har 24-åringen erbjudit sig att utföra självmordsdåd i flera månader. Men eftersom han aldrig sagt det i klarspråk, utan uttryckt sig i kryptiska koder, har han inte kunnat gripas, skriver Spiegel, och tidigare i december försvann Anis Amri från polisens radar.

Polisinsats i Danmark

Amri beskrivs som beväpnad och farlig. Polis i flera europeiska länder deltar i jakten på honom. Sent på onsdagskvällen fick dansk polis in tips om att en person som liknar den misstänkte Berlin-terroristen setts vid Grenå färjeterminal. En stor polisstyrka skickades till platsen, och en Stena Line-färja med destination Varberg söktes igenom. Tidigt på torsdagen konstaterade polisen dock att Anis Amri inte befann sig i området.

Dementerar gripanden

På torsdagen rapporterade den tyska tidningen Bild att fyra personer gripits i samband med utredningen av attacken. De gripna skulle ha haft kontakt med Anis Amri. Senare dementerade en talesperson för en federal chefsåklagare dock de uppgifterna.

– Det stämmer inte. Vi har inga uppgifter om några gripanden, säger talespersonen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM