Mejla

Wolfgang Hansson

Rex Tillerson är ännu en framgång för Putin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Med Rex Tillerson som utrikesminister ser Vladimir Putin ut att ha inkasserat ännu en framgång.
Utnämningen ökar Putins hopp om att bli av med sanktionerna.

1 av 2

Möjligen är det aningen starkt att kalla USA:s tillträdande utrikesminister för en Putinkramare. Men att ha tagit emot en vänskapsmedalj av den ryske presidenten är inte en given en merit för jobbet.

Donald Trump fortsätter på sin linje att utse namnkunniga affärsmän till toppositioner i sin regering. En industriman utan politisk erfarenhet som utses till utrikesminister är mycket ovanligt. Trumps tanke är uppenbarligen att Tillerson ska göra bra deals för USA ungefär som en affärsman kammar hem guldkantade kontrakt till sitt företag.

Kan bli succé

Hur det kommer att fungera i praktiken är en öppen fråga. Det kan bli succé men det kan också bli fiasko. Utrikespolitik och diplomati skiljer sig på många avgörande punkter från att vara affärsman. Tillerson kan olja men vad är hans kvalifikationer när det gäller att upprätthålla mänskliga rättigheter eller medla fram en fred mellan Israel och palestinierna? Världen får vänta och se.

I sin egenskap av chef för det jättelika oljebolaget Exxon har Tillerson haft en lång och vänskaplig relation med Putin. Så god att han 2013 tilldelades Ryssland ”Vänskapsorden” av den ryske presidenten.
Att ha bra relationer med ett av världens mäktigaste statsöverhuvuden är givetvis ingen nackdel. Den springande punkten är hur Tillerson kommer att utnyttja sina goda förbindelser.

Kritiserat sanktionerna

Kommer han att vara tuff mot Putin och kräva att Ryssland ska följa det fredsavtal som skrevs på i Minsk förra året och att kräva ett återlämnande av Krim till Ukraina? Eller kommer han att göra allvar av Trumps tankegångar om att sanktionerna måste lyftas och att USA kan tänka sig att låta Ryssland få behålla Krim?
Som chef för Exxon har Tillerman uttryckt sig väldigt skeptiskt om sanktionerna mot Ryssland. Ekonomiskt har Exxon tagit stryk av sanktionerna och kan göra enorma vinster på att de upphör.

Efter drygt fyra decennier på Exxon är det svårt att veta om Tillerson i sin nya roll kommer att se i första hand till USA:s intressen eller till Exxons. I bästa fall kommer han att balansera längs en suddig linje.
Tillerson äger Exxonaktier till ett värde av närmare två miljarder kronor. Så länge han inte tvingas sälja dem för att ta jobbet kommer han att ha ett stort privatekonomiskt intresse av att sanktionerna mot Ryssland upphör.

Man kan se utnämningen av Tillerson och Trumps avviserade mer ryssvänliga politik från två synvinklar. Visste vore det bra om USA och Ryssland kunde gräva ned stridsyxan och samarbeta i stället. Då skulle vi slippa låsningar i FN:s säkerhetsråd som den nuvarande om Syrien som blockerat möjligheterna till vapenvila och fred.
Avspänning mellan Ryssland och USA skulle drastiskt minska krigsrisken i Europa och leda till en fredligare värld.

Skepsis från republikaner

Men frågan är givetvis på vilka villkor som denna avspänning ska åstadkommas. Om förutsättningen är att tillåta Ryssland att med våld förändra Europas gränser så kommer många att sparka bakut.
Faktum är att Trump kan få stora problem att få igenom Tillersons utnämning i senaten. Åtminstone två relativt tunga republikanska senatorer har redan uttryckt stor skepsis mot utnämningen.

John McCain är oroad och lovar att syna Tillersons relationer med Ryssland och Putin noga. Floridasenatorn Marco Rubio är av samma uppfattning.

– Putin är en gangster, en mobbare och en mördare, säger McCain. Den som beskriver honom som någonting annat ljuger.

Det är inte särskilt troligt att vare sig Tillerson eller Trump instämmer i den beskrivningen.

TRUMPS REGERING

Publicerad:

LÄS VIDARE