Nio singelolyckor på tre timmar

Halka i Stockholmsområdet efter snöfallet

1 av 2
NYHETER

Nio singelolyckor på knappt tre timmar. Det är resultatet av den blötsnö som nu faller över Stockholmsområdet.

Efter en av olyckorna har en person förts till sjukhus.

– Det verkar vara så att det är dåligt fäste för bilarna, säger polisens presstalesperson Albin Näverberg.

SMHI varnar för plötslig ishalka i stora delar av Sydsverige senare i kväll.


Aftonbladet rapporterar direkt om läget på vägarna


Mellan klockan åtta och halv elva på söndagsmorgonen registrerade polisen tio singelolyckor i Stockholmsområdet – de flesta norröver. Vid bara en av olyckorna var fler än ett fordon inblandat och de övriga nio tros vara halkrelaterade.

På riksväg 77 utanför Norrtälje voltade en personbil av vägen vid 10-tiden. En person fick föras till sjukhus med lindriga skador.

– Det har inte varit några olyckor som fått allvarliga följder, säger polisens presstalesperson Albin Näverberg.

Sker på mindre vägar

Endast en av olyckorna har inträffat på en motorväg, då en personbil gled av vägen in i en skylt på E4 söder om Märsta. Resterande har skett på mindre vägar.

Vid en av incidenterna har en personbil glidit ner för en backe och vid en annan har man kört in i vägräcket. Vid en tredje har en bil blivit liggandes vid sidan av vägen 50 meter från förarens hem. Enligt vittnesmål till Aftonbladet är det dåligt saltat på många håll.

Storstockholms brandförsvar har larmats till olyckor norröver, upp till Uppsala- och Tierpstrakten. Ledningsoperatör Ulf Tholén säger att många har svängt ner i diket.

– Det är trafikolyckor överallt. Det är ju vinter och då räknar vi med att det är halt, men nu är det kanske lite mer än vanligt, säger han.

– Det är mest plåtskador än så länge. Vi får se vad som händer under dagen.

17 olyckor i natt

Strax efter klockan 11 larmades räddningstjänsten till ytterligare en olycka. I Sollentuna hade en personbil med tre personer i voltat av vägen.

Polisen rapporterar att ytterligare 17 trafikolyckor inträffade under natten, men det är oklart hur många som hade med väderleken att göra.

– Det verkar vara så att det är dåligt med fäste för bilarna, men det är ändå inte så många som man kunde befara. När det är så lite trafik som det är nu blir hastigheterna ofta högre och då blir effekterna av olyckorna större, säger Albin Näverberg vid polisen.

SMHI varnar söderut

SMHI varnar för plötslig ishalka i stora delar av Sydsverige under söndagen. Klass 1-varningarna gäller än så länge Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköpings och Västra Götalands län, samt delar av Dalsland.

Halkan tros vara som värst på söndagskvällen och under natten mot måndag och Trafikverket säger att de följer prognoserna för att vidta åtgärder:

– Vi vet att det är vinterväglag som råder och att det kan vara moddigt och så på sina håll. Det är det som gäller hela den här perioden, säger Eva Nordén, pressinformatör vid Trafikverket.

– Förare måste göra bedömningar och anpassa, framför allt bör man hålla avstånden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Norrtälje

Trafik

Väder

Märsta

Uppsala

Tierp