S-budget: Hushållen, välfärden och gängen
Publicerad 2024-10-04
Socialdemokraternas skuggbudget fokuserar på höjda bidrag, välfärden och sänkta skatter.
Partiet säger också ja till regeringens skattebonus på sparande.
– Det är fullt rimligt att människor bygger en buffert, om man har råd sparar man lite och man uppmanas att spara, säger S-toppen Mikael Damberg.
På fredagen presenterade Socialdemokraterna sitt alternativ till statsbudget.
Fokus är enligt partiet på hushåll, välfärd och gängbrottsligheten. S kallar det för ”en budget för vanligt folk”.
S menar att regeringens budget inte tar tag i problemen med gängkriminalitet och hushållens ekonomiska situation.
– Ingen kräver att allt har löst sig men man kan kräva att regeringen försöker göra något åt detta i budget, säger S ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg.
Höjer bidrag
Bland annat satsar Socialdemokraterna cirka 11 miljarder kronor utöver regeringen på välfärden. Däri ingår satsningar som ska förebygga nyrekryteringar till gängkriminella. Partiet höjer också barn- och studiebidraget med 200 kronor i månaden och vill permanenta bostadstillägget för ekonomiskt utsatta familjer. Därtill vill S se en bred skattesänkning som ger 1 600 kronor mer i plånboken per år för fler.
Partiet säger nej till regeringens och Sverigedemokraternas skattesänkning för personer med de högsta inkomsterna.
Gränsen för höjd skatt: 3 miljoner kronor
Däremot ställer sig S bakom sänkt skatt på sparande genom investeringssparkonto, ISK. S accepterar därmed att personer ska slippa skatt på upp till 300 000 kronor i sparkapital.
– Det är i grunden bra, men det är inte rimligt att de med de högsta kapitalinkomsterna har en så stor rabatt i ISK som man har i dag, säger Mikael Damberg.
Skillnaden med S budget är att partiet vill höja skatten för personer som har 3 miljoner kronor eller mer på ISK.
– Det finns en nivå för vanligt folk som sparar litegrann, en nivå för väldigt många fler och det finns en liten grupp som har enorma förmögenheter och som har för stor rabatt i dag, säger Mikael Damberg.
Så om du har 2,9 miljoner kronor så har du inte tillräckligt stor rabatt?
– Nej, någonstans ska man dra gränsen.
Är din beräkning att en person med 250 000 kronor på ISK, som nu blir skattebefriad, får den personen mer i plånboken än vad er höjning av barnbidraget får?
– Den jämförelsen har jag faktiskt inte räknat på, men det viktiga för mig är att vi får ett ISK-system som är rimligt. Det är ganska få människor som har ett gigantiskt sparande på ISK och den rabatten är lite för stor och vi minskar den.