Danska politiker kräver att gänginvasionen stoppas: ”Sverige har misslyckats”
Gunnar Strömmer kallas till riksdagen – ett katastrofläge
Publicerad 2024-08-12
Sverige ses som ett skräckexempel på hur det går när man inte tar tag i gängkriminaliteten.
Nu kräver danska toppolitiker att Sverige agerar för att strypa gänginvasionen över sundet.
– Jag delar i mångt och mycket den kritik som danska politiker för fram, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Aftonbladet.
Danmarks regering håller krismöte med landets polisledning för att få stopp på svenska gängkriminella i Danmark.
I flera fall har det varit barnsoldater som kontaktats av danska kriminella för att utföra grova brott.
Politiker i Folketingets justitieutskott säger till Aftonbladet att utvecklingen är mycket allvarlig och oroande.
– Vi har haft problem med gängkriminalitet i Danmark i många år. Men vi har genom olika initiativ lyckats motverka det. Att svenska barnsoldater nu kommer till Danmark och skjuter på våra gator är ett helt nytt problem som vi tar på största allvar, säger Bjørn Brandenborg (S).
Skickar en tydlig signal
Hans parti Socialdemokraterna leder Danmarks regering tillsammans med det liberala partiet Venstre och Moderaterna.
Brandenborg radar upp flera åtgärder som har införts, eller som är på gång att införas. Till exempel utökad gränskontroll till Sverige och användning av ansiktsigenkänning.
– Jag vill också skicka en tydlig signal till kriminella som kommer hit från Sverige. Blir du gripen av polisen här får du ett väldigt långt och hårt straff om du begår den här typen av brott.
Varför har Sverige inte lyckats stoppa nyrekryteringen till gäng?
– Det finns många orsaker, en av huvudorsakerna tror jag handlar om invandringspolitik. Den tycker jag inte Sverige har hanterat på bästa sätt. Vi i Danmark har också lagt ner mycket mer kraft på att ge polisen de verktyg som behövs, till exempel införandet av visitationszoner, säger Brandenborg.
I april fick även polisen i Sverige möjlighet att införa visitationszoner, detta efter ett beslut från nuvarande regering. Zonerna kan införas i områden där det finns påtaglig risk för konflikter med kriminella nätverk.
Sverige är ett skrämmande exempel
Preben Bang Henriksen från Venstre sitter i justitieutskottet och delar i mångt och mycket Brandenborgs bild av utvecklingen.
– Det råder ingen tvekan om att Sverige har misslyckats. Varken borgerliga eller socialdemokratiska regeringar har tagit tag i problemet. Sverige är ett skrämmande exempel på hur det går när man ägnar för lite tid åt invandrings- och rättspolitik, säger han.
Varför tror du danska kriminella anlitar unga svenskar för att begå brott?
– Många danska gängmedlemmar avtjänar långa fängelsestraff. De som inte gör det vet mycket väl att om de skjuter någon från något annat gäng får de vanligtvis 20 års fängelse. Då är det mer lockande att betala 200 000 till en stackars svensk.
Ett fruktansvärt problem
Partikollegan Jan E. Jørgensen (V) uppmanar Sverige att lösa problemen med gängkriminaliteten på hemmaplan. Om det inte görs, så kommer svenska kriminella fortsätta ställa till det i Danmark.
– Det är ett fruktansvärt problem. Sverige borde ta lärdom av de åtgärder vi vidtagit i Danmark. Jag säger inte att vi har löst problemet, men vi har det i mycket mindre skala. Politiker i Sverige har väntat alldeles för länge med att införa de åtgärder som vi har vidtagit.
Betina Kastbjerg från oppositionspartiet Danmarksdemokraterna är djupt oroad över utvecklingen och vill se ett större samarbete mellan dansk och svensk polis.
– Det är fruktansvärt att unga människor lockas med hjälp av pengar för att begå fruktansvärda brott. Jag hoppas våra justitieministrar samarbetar på detta område, det är ett delat ansvar att städa upp det här, säger hon.
S kallar upp justitieministern
Även från svenskt håll kommer kritik mot att nyrekryteringen till gängen inte bryts. Ardalan Shekarabi rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna tycker att regeringen har misslyckats på området.
– Vi begär att Gunnar Strömmer kallas till justitieutskottet. Det här är ett katastrofläge och utvecklingen går åt fel håll. Strömmer måste förklara vad regeringen gör för att stoppa rekryteringen av barn och unga.
Vad tycker du själv att du har för ansvar över utvecklingen?
– Vi har en mycket självkritisk ingång. Vi gjorde mycket på den repressiva sidan, över 80 straff skärptes och polisen fick nya befogenheter. Men när det handlar om att stoppa rekryteringen av barn och ungdomar så gjorde vi inte tillräckligt mycket. Vi har uttalat den självkritiken, det är svårt att förstå att nästa regering lägger bort fokus på att stoppa rekryteringen och tvingar fram nedskärningar i kommuner och regioner.
Strömmer: ”Bra samarbete”
I en kommentar till Aftonbladet säger Gunnar Strömmer att Sverige och Danmark har ett bra samarbete och att han ser fram emot komma till justitieutskottet.
– Det stärks nu ytterligare mellan våra polismyndigheter. Jag har även löpande kontakt med min danska motsvarighet, justitieminister Peter Hummelgaard. Vi har ett gemensamt intresse av att stoppa den cyniska och farliga rekryteringen av svenska barn och ungdomar, särskilt i ett läge när både danska och svenska kriminella nätverk ägnar sig åt detta. Jag kommer gärna till utskottet och redogör för det arbetet.
”Delar mycket av kritiken”
– Jag delar i mångt och mycket den kritik som danska politiker för fram. Under alldeles för lång tid bedrev Sverige en naiv och passiv politik ifråga om både brottsligheten och segregationen. Det är också därför vi nu lägger om politiken på bredden, i hög grad med Danmark som förebild. Det gäller alltifrån straffen och polisens verktyg till socialtjänsten och det förebyggande arbetet. Vi stramar åt invandringen, och stärker integrationen. Det tar tid att vända många års misskötsel, men det kommer att gå om vi är uthålliga och inte slår av på takten.