Italien tillåter aktivister på abortkliniker

TT

Publicerad 2024-04-18

Italiens premiärminister Giorgia Melonis regeringsförslag om att abortmotståndare får komma in på abortkliniker har röstats igenom i parlamentets underhus. Arkivbild.

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet.

”Ett steg bakåt”, enligt oppositionen.

Förslaget, från premiärminister Giorgia Melonis högernationalistiska parti Italiens bröder, har gått igenom deputeradekammaren – underhuset i Italiens parlamentet. Det väntas även gå igenom i senaten, rapporterar The Guardian.

Elly Schlein, ledare för socialdemokratiska PD, kallar förslaget ett ”frontalangrepp på kvinnors frihet”. Även ledamöter från populistiska Femstjärnerörelsen menar att Italien har ”valt att ta ytterligare ett steg bakåt”.

Beslutet följer flera liknande beslut ute i landets högerledda regioner. Regioner som Marche, som styrs av Italiens bröder, har också begränsat tillgången till läkemedel som används vid abort.

Abort har varit lagligt i Italien sedan 1978. Att få en säker abort är dock svårt då omkring 63 procent av gynekologerna vägrar utföra aborter av moraliska eller religiösa skäl, visar hälsodepartementets data från 2021. Vice premiärministern Antonio Tajani menar att regeringen inte har några planer på att ändra abortlagen men att ”vi inte får kriminalisera de som är emot aborter”.