Svenskarnas oro på Kos: ”Känns skitdåligt”

Publicerad 2024-07-02

Svenska turister fått tillbringa natten på fotbollsplaner och parkeringar efter bränderna som härjar på den grekiska ön Kos.

Nu väntar de på att få flyttas till nya hotell.

– Man vill ju inte sova om det kommer bussar som ska fyllas snabbt, säger resenären Elias Mohlin.

Elias Mohlin, 22, från Helsingborg har varit på ön med sin flickvän sedan i fredags. Vid 22.20 hämtades de av evakueringsbussen och togs till den fotbollsplan där hundratals människor hölls undan branden.

Vid 02.30 visste han inte mycket om hur resten av natten såg ut.

– Just nu vet jag inte hur eller när eller om vi får någonstans att sova. Guiderna här är också ovetande.

Vid den tiden hade de flesta barnfamiljer fått lämna fotbollsplanen och tagits till andra hotell. Men efter det hade vägar stängts av och gjort de efterlämnade strandade på arenan.

– Det gick bussar för någon timme sen. Nu är branden för nära, eller så måste de stängas för att räddningstjänsten ska använda dem. Det tar i alla fall mycket längre tid för bussarna, säger Elias Mohlin.

På fotbollsarenan delade man ut sovsäckar och satte upp tält för dem som inte tog sig därifrån. Elias Mohlin var dock kluven till om han kunde sova.

– Man vill ju inte sova om det kommer bussar som ska fyllas snabbt. Vi mår ganska bra, man börjar bli trött och lite hungrig, men annars är det ganska lugnt.

PLUS: Det har du rätt till som charterresenär

Elias Mohlin, 22, från Helsingborg.

”Fruktansvärt dåligt”

Anna Kalén från Halmstad blev evakuerad men hamnade på en parkering i stället för fotbollsarenan. Där fanns ingen på plats från resebolagen.

– De ska ju ha delat ut sovsäckar där borta men här har man inte fått någonting. Det är en massa barn här som försöker sova på parkbänkar eller i sina föräldrars knän, sa hon när klockan närmade sig midnatt.

Vid klockan tre på natten hade de förflyttats till en kyrka där hon skulle försöka få sig en blund. Men hon hade fortfarande inte fått någon information av resebolaget Tui.

– Jag har hört om att det ska ha gått ut ett meddelande men ingen av oss har fått det. Där ska de ha skrivit att man prioriterade barn, äldre och sjuka.

Inför resten av natten hade hon och de tre andra i resesällskapet ingen aning om var de skulle evakueras.

– Det känns skitdåligt. Det är fruktansvärt dåligt av Tui att de inte skickar ut någon information, säger Anna Kalén.

”Försökt informera så bra vi kan”

Tui har ett 50-tal gäster på ön och menar att de jobbat löpande med att uppdatera resenärerna under natten.

– Vi förstår att det är en svår situation. Men vi har försökt informera så bra vi kan kring vad man ska tänka på och hur man ska agera. Så fort vi haft något att meddela så har vi också gjort det, säger Adam Györki, Nordisk Kommunikationschef på Tui, och fortsätter:

– Vi har börjat arbetet med att transportera tillbaka gästerna till deras hotell, så att de kan fortsätta semestern där de varit, säger Adam Györki, Nordisk Kommunikationschef på Tui.

”Väntar på nya besked från myndigheterna”

De Apollo-resenärer som evakuerades hade under tisdagsmorgonen flyttats till nya boenden.

– Nu väntar vi på nya besked från myndigheterna kring möjligheterna att åka tillbaka till sina hotell om man bedömer att läget är under kontroll. Det handlar om ett 50-tal resenärer, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.

De menar också att det varit svårt att gå ut med information till resenärerna under natten.

– Det är inte vår ambition att man ska känna att informationen varit bristfällig. Men det är ett väldigt svårt läge och man arbetar inte i en optimal situation. Vi har jobbat intensivt med att ordna bussar och nya hotell, vilket har tagit tid, säger Martina Krantz.

Resebolaget Ving uppger att ett 20-tal av deras resenärer fått evakuera till följd av bränderna, men att samtliga nu flyttats till nya hotell.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln