Örnar tar omvägar runt kriget i Ukraina

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-05-21

Två större skrikörnar jagar ett byte. Arkivbild.

Örnar som brukar migrera genom Ukraina tycks ha förändrat sina flyttvägar för att undvika områden som påverkats av kriget. Det framgår av en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Gps-data avslöjar att den större skrikörnen inte bara tagit stora omvägar efter det att Rysslands fullskaliga invasion inleddes 2022 – den har också kortat ner eller helt slutat att göra stopp för att vila. Det innebär att det tog längre tid för rovfåglarna att nå sina häckningsplatser och att de sannolikt också använde mer energi för att komma fram.

– Det är ungefär som om du skulle springa ett maraton utan att ta vattenpaus. Och i slutet så ber någon dig att springa 11-12 kilometer till, säger en av författarna bakom studien, Charlie Russell från University of East Anglia i Storbritannien, till The Guardian.

Forskarna har analyserat vägarna som 19 gps-märkta örnar tog genom Ukraina på väg mot häckningsplatser i Belarus i mars och april 2022 – bara veckor efter det att den fullskaliga invasionen inleddes. Flyttvägarna jämfördes sedan med 65 olika rutter som 20 fåglar tagit under åren 2018-2021.

Större skrikörn är klassad som sårbar av Internationella naturvårdsunionen IUCN.

ANNONS