Mordförsöket på bebis i Jämtland

Kastade sitt barn i kraftverksforsen

Nu berättar pappan från fängelset

avIsabelle Nordström

Han kastade sin bebis rakt ner i betongen från ett kraftverk.

Nu berättar den 34-årige mannen för första gången om vad som hände.

– Jag var ett monster. Vem annars slänger ett barn från en kraftverksdamm, säger pappan i TV4:s Kalla fakta.

1 av 2 | Foto: TV4/Kalla Fakta
Mannen berättar från fängelset.

Det var i augusti förra året som pappan kastade sin då elva månader gamla bebis ned för ett kraftverk i Jämtland.

När hjälpen kom till platsen låg den lilla flickan på betongen.

– Den fasansfulla upptäckten när man tittar cirka 15 meter ner och ser vad som ser ut som en docka, en naken mekanisk docka som rör lite på ena armen ibland är det värsta jag har sett någon gång i mitt liv, sade en av poliserna under rättegången mot pappan i oktober förra året.

Dömdes till 12 års fängelse

Det var efter bråk med hustrun om att pappan bland annat inte hade bytt blöja på dottern som han tog med sig flickan och kastade henne ner mot betongen.

Pappan, som dömdes av hovrätten till fängelse i 12 år för bland annat mordförsök och misshandel, uttalar sig nu för första gången. Det är TV4:s granskande program Kalla fakta som träffat mannen på anstalten Saltvik, där han avtjänar sitt straff.

– Jag vet att vi bråkade om något, men om vad kommer jag inte riktigt ihåg. Efter jag kraschade med bilen följde jag med tillbaka och sen tar jag med NN (dottern reds. anm.) till kraftverksdammen, varför vet jag inte, säger pappan i intervjun.

Han säger själv att han inte minns något från händelsen.

– Sedan vaknar jag upp på häktet, och då förstår att det är något allvarligt som har hänt. Att jag slagit NN (nämner fruns namn reds. anm.) kanske, men det kommer jag inte ihåg.

Beroende av smärtstillande

I Kalla faktas program beskrivs hur mannen haft problem med ryggen, smärta som har dämpats med morfin och starka sömntabletter.

Han blev allt mer deprimerad, beroende av tabletter och i programmet beskrivs att han upplevde sig ”tappa greppet”. Flera gånger har han hotat att ta livet av sig.

Trots detta fick mannen bara träffa stafettläkare, som skrev ut allt fler tabletter. Ingen läkare tog tag i hans problem och sjukdomstillståndet påverkade hela familjen.

– Folk tog avstånd när de märkte att något var fel, i slutet var vi helt isolerade, säger pappan.

”Jag var ett monster”

Ingen av de läkare som behandlat pappan har velat ställa upp på en intervju med Kalla fakta. Trots mannens sjukdomshistoria gjordes bedömningen att han inte var psykiskt sjuk och därför dömdes han till fängelse. Han anses alltså ansvarig för sina handlingar.

– Någonstans gjorde jag ett medvetet val och det måste jag stå för. Vem annars slänger ett barn från en kraftverksdamm, det kan inte finnas någon annan förklaring. Jag var ett monster, säger pappan.

Flickan överlevde mirakulöst och mår efter omständigheterna bra. Hon har i dag hunnit fylla två år och hennes mamma har skiljt sig från mannen.

ARTIKELN HANDLAR OM