Tre amerikaner delar medicinpriset

NYHETER

Nobelpriset i fysiologi eller medicin går i år till en trio bestående av amerikanerna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young.

De får priset för sin upptäckt av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm – vilket de bland annat studerat hos bananflugan.

– Jag är fortfarande chockad, säger Rosbash till nyhetsbyrånTT.

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till till en trio bestående av amerikanerna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young.

De tre tilldelas priset för deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm.

Dessa upptäcker har gjorts genom att studera dygnsrytmen hos bananflugan.

”Hall, Rosbash och Young har lyckats lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunnat visa hur den fungerar. Upptäckterna förklarar hur människor, växter och djur anpassar sig så de är väl förberedda inför dygnets olika faser” lyder juryns motivering.

”Hedrad och överväldigad”

– Jag fick samtalet klockan 05.09 på morgonen, för ungefär 25 minuter sedan. Jag är fortfarande chockad. Jag sitter här i min pyjamas med min hustru. Jag hade inte en tanke på detta, säger Michael Rosbash till TT och fortsätter:

– Jag är hedrad och överväldigad men saknar ord.

Förra året gick priset till 71-årige japanen Yoshinori Ohsumi.

Han belönades för sina upptäckter av hur cellen bryter ner och återvinner sina egna beståndsdelar, en process som har betydelse för en rad olika sjukdomar.

Gått till flest kvinnor

Medicinpriset är det Nobelpris som har gått till flest kvinnor, tolv av totalt 210 pristagare mellan 1901 och 2015.

Dagens tillkännagivande innebär starten på årets Nobelvecka. I morgon avslöjas årets fysikpristagare, därefter står kemipriset på tur på onsdag följt av litteraturpriset på torsdag.

Så föddes Nobelpriset 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM