Nordkorea uppges ha transporterat missiler

avGustaf Tronarp

Nordkorea ska ha flyttat flera missiler från en militär anläggning i huvudstaden Pyongyang.

Det rapporterar sydkoreanska Korean Broadcasting System, med hänvisning till anonyma underrättelsekällor.

I nuläget är det inga detaljer om missilflytten kända, men rapporterna ökar oron i syd för att Nordkorea förbereder nya vapentest.

Enligt Korean Broadcasting System rör det sig om flera medel- eller långdistansmissiler som transporterats från den militära forsknings- och utvecklingsanläggningen Sanum-dong i de norra delarna av huvudstaden Pyongyang.

Kan komma nya test

Högt uppsatta företrädare för regeringen i Sydkorea har tidigare sagt att diktaturen kan komma att genomföra nya provokationer den 10 och den 18 oktober. Det första datumet uppmärksammas bildandet av Nordkoreas kommunistparti. Vid det andra äger Kinas kommunistpartis kongress rum.

I ett tal tidigare i veckan lovade Sydkoreas president Moon Jae-In att rusta landets försvar ännu mer – och svara kraftfullt på fientliga handlingar från grannen i norr.

– Vi kommer stå upp mot Nords hänsynslösa provokationer med kraftfulla straff, sa presidenten.

Sverige kan medla

Efter att Nordkorea genomförde sitt sjätte kärnvapenprov i början av september har diktatorn Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump slungat hotelser mot varandra.

Sverige är ett av få länder som har en permanent representation i Nordkorea. Enligt utrikesminister Margot Wallström pågår ett arbete för att försöka få Nordkorea och USA att börja samtala med varandra.

– Vi använder våra kontakter och vi försöker se till att det skapas kanaler för dialog, säger har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM