Polisen håller presskonferens inför nazistdemonstrationen

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Josefin Silverberg, Tobias Andersson Åkerblom

Poliser kommer att bära kroppskameror under nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

Nazisterna förväntas röra sig mellan Svenska mässan och Gamla Ullevi och extra säkerhetsåtgärder har satts in.

– Vi har en väl avvägd och rimlig resurs för att kunna den här typen av ingripanden, säger lokalpolischef Klas Friberg till Aftonbladet.

Nazistiska NMR överklagar förvaltningsrättens beslut om att korta deras demonstrationsväg.

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj. Arkivbild.

Den nazistiska föreningen NMR kommer att demonstrera den 30 september i Göteborg.

Demonstrationsdagen infaller samma datum som Bokmässan i Göteborg samt den stora, judiska högtiden jom kippur.

Nazisternas första, av polismyndigheten godkända demonstrationsväg, skulle börja precis utanför entrén in till Svenska mässan och avslutas först vid Gustaf Adolfs torg. Dessutom var det tänkte att NMR skulle passera Göteborgs synagoga.

Väljer att överklaga

Efter flera överklaganden beslutade förvaltningsrätten på måndagen att korta nazisternas väg. De kommer inte få starta utanför Svenska mässans entré, utan startplatsen har flyttats cirka 150 meter. Dessutom kommer de få avsluta utanför Ullevi.

NYA VÄGEN FÖR NMR-DEMONSTRATIONEN:

På onsdagen valde NMR att överklaga förvaltningsrättens beslut, rapporterar Ekot.

Tidigare uppgav NMR:s presstalesman Pär Öberg att de inte tänker acceptera den nya domen.

– Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, sa Öberg tidigare till DN.

Stor kapacitet för att frihetsberöva

Under onsdagsförmiddagen höll polisen pressträff för att informera om vilka insatser som planeras under demonstrationen. Ett stort antal poliser kommer att bära kroppskameror.

Polisledningen menar att de har en stor kapacitet för att hantera situationen men vill inte gå in på detaljer om hur många poliser som deltar eller vad prislappen kommer att landa på.

– Jag går inte in på några siffror men vi är väl förberedda på det så att det bedömer vi att vi ska klara av, säger Magnus Larsson, operationsledare.
Om det stora antalet personer som planerar att medverka i motdemonstrationer, uppemot 9 000 personer, säger han:

– Vi ser inte stora risker med de 9 000. Vi vet ju sedan tidigare erfarenheter att det är mindre delar ur dem då som är våldsamma och som du kallar då, sammandrabbningar, men det vi jobbar väldigt mycket med idag är att få de andra demonstranterna att ta avstånd från dem som vill utöva våld.

Sedan 17 september då den senaste NMR-demonstrationen ägde rum, utan tillstånd, har polisen inlett en särskild händelse och de anmälningar om brott som upprättades då hanteras inom ramen för den händelsen.

– Det innebär att vi har en utsedd ledning för att kunna hantera både det yttre arbetet men också det inre arbetet, bland annat till form av brott och förundersökningar, men mot bakgrund av det som hände den 17 september i Göteborg så upprättades ett antal anmälningar om brott i samband med den demonstrationen. De behöver vi ta om hand på ett bra sätt, säger Klas Friberg, regionpolischef.

”Annorlunda jämfört med Göteborgskravallerna”

Ni nämnde under presskonferensen att ni ska beivra brott och också lagföra folk i efterhand. Innebär det att om folk begår hets mot folkgrupp att ni stoppa dem då? 

– Ja det får vi göra, det är en taktisk bedömning som får göras av polismännen som är inblandade i den operativa insatsen, när och hur man gör ingripanden mot brottslig verksamhet. Det är ingenting som man kan och ska bestämma innan. Men vi har en väl avvägd och rimlig resurs för att kunna den här typen av ingripanden och behövs det har vi också en stor organisation och god förmåga att dokumentera eventuella brott.

Klas Friberg vill inte dra paralleller till situationen kring Göteborgskravallerna 2011 och menar att förutsättningarna då var helt annorlunda.

– Vi har en annorlunda situation nu i och med att det är en kort period som den här demonstrationen ska gå nu relativt sett, de här timmarna, så att det är en väldigt annorlunda situation, säger han.

AFA bussar aktivister från Köpenhamn

Flera motdemonstrationer och motmanifestationer i protest mot nazistmarschen planeras. Bland annat Göteborgs Antifascistiska Front, deras event på Facebook har cirka 10 000 anmälda deltagare.

Enligt GP planerar flera vänsternätverk utanför Sverige att ansluta sig till protesterna. Enligt tidningen anordnas det bussturer i flera länder som ska köra vänsteraktivitster till Göteborg. En bussresa anordnas av Antifascitisk aktion (AFA) som bussar folk från Köpenhamn till Göteborg.

LÄS VÅR LIVE-RAPPORTERING från presskonferensen: