Kraftigt regnoväder drar in – då tittar solen fram

Kraftigt regnoväder och risk för skogsbränder.

Regnet fortsätter att ösa ner i veckan och SMHI flaggar för att det finns risk för stora regnmängder och skogsbränder.

– Det finns även indikationer att det lokalt kan komma uppemot 50 millimeter regn, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Regn, regn och ännu mer regn. SMHI flaggar för att det kan komma stora regnmängder i Stockholmstrakten, Uppland och Södermanland med start redan på måndagen.

Enligt SMHI väntas det under måndagen.

– Det är risk för stora regnmängder som utfärdats. Eftersom det är i det här fallet är kraftiga skurar som väntas och det är stor lokal variation, är det för lokalt för att det ska upp på varningsnivå, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Kan bli 50 millimeter

Hur stora regnmängder det blir varierar i landet. Men i de delarna där det har utfärdats en risk kan det bli runt 30 millimeter.

Samtidigt finns det indikationer på att det kan komma ännu mer.

– Det finns även indikationer att det lokalt kan komma uppemot 50 millimeter regn i de här områdena. Det är så pass mycket att det kan ställa till det, säger Sofia Söderberg.

Samtidigt har SMHI även flaggat för risk för skogsbränder i vissa delar. Det handlar bland om områdena Gotland, delar av Stockholms län men även delar av inre Norrland och norra Norrlandskusten enligt SMHI.

– Det blir så när det är så lokalt. Det är så stor variation, på en del håll kommer det kanske inget alls men på vissa håll kan det bli kraftigt. Där det inte kommer något regn är det kanske fortfarande torrt så därav risk för skogsbrand, säger Sofia Söderberg.

Då kommer solen tillbaka

Vidare i veckan väntas lokala skurar och det blir växlande molnighet med solchanser längre fram.

– Det är lite varmare luft på ingång från mitten av veckan. Det börjar söderifrån, sen kan hela landet få varmare luft i slutet av veckan. Med det även högre dagstemperaturer så det blir nog lite mer sommarkänsla igen senare i veckan, säger Sofia Söderberg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN