Över två miljoner italienare misstänks ha smitit före i vaccinkön

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tusentals italienare tros ha dött i onödan på grund av landets vaccinstrategi.

Experter larmar om att fler i 20-årsåldern än i 70-årsåldern fått sprutan.

Över två miljoner tros ha smitit före i vaccinationskön – och landets antimaffiakommission kräver en förklaring.

Coronapandemin slog hårt mot Italien vid utbrottet i fjol, och månader efter att vaccineringen inletts fortsätter dödstalen tidvis att slå högt, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Bland annat tror forskare och experter att det beror på att fel personer kan ha vaccinerats.

– I en del regioner har man vaccinerat journalister. I andra har man vaccinerat advokater. Nu har man vaccinerat professorer på universiteten trots att de jobbar hemifrån. Jag kan inte se det logiska i detta. Det är väldigt oklart, säger Roberto Burioni, professor i mikrobiologi och virologi, till Washington Post.

Höga dödstal trots vaccinering

Under onsdagen rapporterade Italien 627 dödsfall, den högsta siffran sedan den andra vågen i början av januari. Dagen efter var siffran 487.

Den senaste veckan har 3 000 italienare dött med covid-19. Som jämförelse har Frankrike, med sju miljoner fler invånare, 1 900 dödsfall under samma tid. Italien har drygt 60 miljoner invånare.

Italiensk patient vaccineras.
Foto: Max Cavallari / Getty Images Europe
Italiensk patient vaccineras.

De flesta människor i gruppen 80 plus hade inte fått någon spruta långt in i mars – och det är bland dem som de flesta dödsfallen har registrerats.

– Varje minut som detta försenas leder till dramatiska förluster av människoliv, säger Piero Ragazzini, generalsekreterare för en pensionärsorganisation.

Mystisk grupp med unga

Myndigheterna har haft svårt att förklara varför en grupp på 250 000 människor under 40 år som fått vaccin har registrerats som ”övriga”.

Andra unga har bedömts tillhöra yrkesgrupper som anses vara viktigare än äldre, och har därför fått förtur.

Foto: Valeria Ferraro / TT NYHETSBYRÅN
Nicola Morra, president för Italiens antimaffiakomission.

Två miljoner har trängt sig före i kön

Enligt tidningen Corriere della sera har 2 236 752 doser vaccin getts till personer som inte tillhör någon av de prioriterade grupperna med personer över 80 år, vårdpersonal, lärare, militär eller polis. Totalt har omkring 12 miljoner doser vaccin getts ut.

Den största andelen av de vaccinerade i gruppen ”övrigt” finns i de södra regionerna Sicilien, Kampanien, Kalabrien och norra Valle d’Aosta. I flera av regionerna har fler ”övriga” än prioriterade vaccinerats.

Samtidigt meddelar politikern och presidenten för Italiens antimaffiakomission, Nicola Morra, att en utredning kommer att inledas.

Bland annat har telefonavlyssning avslöjat hur en hälsodirektör i en kalabresisk kommun uppmanar någon ”att ta med vem du vill, vi testar och undersöker vem du vill… till och med katter”.

– Där administrationen är otillräcklig regerar maffian. Jag vill se vaccinregistren, provins för provins, säger Nicola Morra till Corriere.

Publicerad:

LÄS VIDARE