”Fladdermuskvinnan” i Wuhan talar ut om misstänkta labbläckan

Toppvirologen och Wuhan-labbchefen Shi Zhengli ryktas sitta inne med svaren om coronavirusets uppkomst.

Nu bryter hon tystnaden.

– Jag förstår inte hur det kan ha blivit så här, att man konstant kastar skit på en oskyldig forskare, säger hon till New York Times.

Många amerikanska forskare och politiker menar att toppvirologen Shi Zhengli, som kommit att kallas batwoman – eller fladdermuskvinnan, vet var coronaviruset kommer ifrån, och hur det fått spridning. Hon är biträdande chef för labbet i Wuhan varifrån många påstår att covid-19 har sitt ursprung.

Samtidigt anser den kinesiska regeringen att hon är en hjälte, och tackar Shi Zhengli för landets hantering av pandemin.

Till New York Times kommenterar hon nu för första gången teorierna om labbet där hon jobbar.

– Hur i hela friden ska jag kunna bevisa något när det saknas bevis? Jag förstår inte hur det kan ha blivit så här, att man konstant kastar skit på en oskyldig forskare, säger hon när tidningen når henne.

Trycket på sanningen ökar

Labbteorin grundar sig i vissa forskare menar att Dr. Shi Zhengli utfört riskfyllda experiment med coronavirus som kommer från fladdermöss, och att labbet i Wuhan saknat flera säkerhetsåtgärder.

Det finns även rapporter från den amerikanska underrättelsetjänsten som pekar på att flera av de anställda på labbet insjuknade i covid-19 i november 2019, innan pandemin bröt ut.

Shi Zhengli.
Shi Zhengli.

I flera års tid ska experimenten med fladdermöss och coronavirus ha pågått i labbet i Wuhan. 2017 publicerade Shi Zhengli och hennes kollegor en studie där det framgick att de skapat nya hybridvirus med virus från fladdermöss, där minst ett virus kunde överföras från djur till människor.

Motivet med experimenten ska ha varit att öka förståelsen för virus, och inte göra dem farligare eller mer smittsamma.

”Kommer inte från Wuhan”

Men, att viruset har skapats, eller uppkommit, i labbet i Wuhan tillbakavisas nu av Shi Zhengli.

Till The New York Times hävdar hon bestämt att så inte är fallet. Hon dementerar också spekulationerna som handlar om att hennes kollegor tidigt skulle ha insjuknat i covid-19.

– Wuhan Institute of Virology har inte stött på några sådana fall. Om det är möjligt, skulle du i så fall kunna ge oss namnet på de personer som blivit sjuka så att vi kan kolla upp det? säger hon.

Hon säger också att hon inte har någon aning om var viruset kommer från, och eller att hon skulle haft vetskap om viruset innan det fick spridning, enligt tidningen.

”Hon är en toppforskare”

Dr. Robert C Gallo, chef för Institute of Human Virology vid Marylands medicinska universitet, ger henne uppbackning.

– Hon är en toppforskare – extremt noggrann och försiktig som tar sitt jobb på fullaste allvar, säger han, enligt New York Times.

Hon säger också att hon och hennes kollegor har varit öppna om sin forskning mot forskarvärlden och mot Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är inte längre en fråga om vetenskap. Det är spekulationer som rotar sig i ren misstro, säger hon till New York Times om labbteorierna.

Varnade tidigt om viruset

Shi Zhengli har under en lång tid också varnat för riskerna med coronavirus. När pandemin bröt ut 2020, jobbade hon mycket hårt i labbet tillsammans med sina kollegor.

Donald Trump.
Donald Trump.

Mycket av Shi Zhenglis tidiga forskning om covid-19 har också använts under pandemin, och många forskare har förlitat sig på hennes studier. Hon har även krävt en ursäkt från USA:s förre president Donald Trump, som tidigare hävdat att covid-19 härstammar från labbet i Wuhan.

Kan komma från matmarknad

Labbteorin har också tillbakavisats av många forskare, som säger att viruset snarare kan ha sin härkomst från djurmarknaderna i Wuhan, där flera olika djurarter trängs ihop i små burar och hygienen ofta är undermålig.

De flesta forskare är överens om att det fortfarande saknas direkta bevis för att viruset härstammar från Wuhan-labbet. Däremot menar de att teorin avskaffades för fort – och nu har den än en gång tagit ny fart, efter att USA:s president Joe Biden gett den amerikanska underrättelsetjänsten i uppgift att gå till botten med frågan om virusets ursprung.

Publisert:

LÄS VIDARE