G7

Bidens misstag när han mötte drottningen

Rullade in med 18 bilar lång konvoj – fem minuter för sent

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

G7-mötet i brittiska Cornwall beskrivs som en diplomatisk succé för Joe Biden.

Och efter toppmötets avslut väntade ett kungligt möte när drottning Elizabeth, 95, bjöd honom på te på slottet i Windsor.

Men när presidenten mötte drottningen i fredags gick det inte lika bra.

Under tre dagar har toppmötet mellan G7-länderna pågått i brittiska Cornwall. Här har premiärminister Boris Johnson tagit emot ledare från stormaktsklubben, där bland andra USA, Tyskland, Frankrike, Kanada och Japan ingår.

Under mötet har länderna enats om att skänka en miljard vaccindoser till behövande länder och diskuterat klimatkrisen. Man ska också lägga fram en gigantisk infrastrukturplan för utvecklingsländer med namnet ”Bygg upp världen bättre” för att konkurrera med Kina och landets växande globala inflytande.

”Brukade vara totalt kaos”

Mötet var den amerikanske presidenten Joe Bidens första sedan han tillträdde och har beskrivits som en diplomatisk succé. Enligt en amerikansk diplomatkälla är skillnaden mellan årets möte och tidigare års möten med Trump stor. ”Det brukade vara ett totalt kaos” säger källan.

– Nu kunde man ha ett ärligt samtal utan att inleda med att förklara att "nej, Ryssland kommer inte att komma tillbaka till G7, fortsätter källan.

Makarna Biden är det femte presidentparet den brittiska drottningen tar emot.

Och när mötet avslutades under söndagen väntade ytterligare ett toppmöte den amerikanska presidenten Joe Biden och frun Jill: en testund med drottning Elizabeth på slottet i Windsor.

Presidentparet möttes av hedersvakten som framförde den amerikanska nationalsången. Tillsammans med drottningen tittade makarna Biden på en militärmarsch innan det var dags för te, smörgåsar och kakor i det privata.

Kom för sent

Men paret Biden träffade drottningen redan i fredags. Då uppmärksammade flera brittiska medier att den amerikanska presidenten, precis som sin föregångare, trampade i det kungliga klaveret.

Det är kutym att kungligheter ska anlända sist till ett event. Men Joe och Jill Biden rullade in med sitt 18 bilar långa presidentfölje fem minuter efter drottningen, prins Charles och hans fru Camilla och prins William och hans fru Kate kommit till middagen, enligt Daily Mail.

Föregångaren Trump väckte stort ramaskri i medier när han gick framför drottningen under sitt besök på Windsor, något som bryter mot den kungliga etiketten. Under en middag vid ett annat tillfälle vidrörde han drottningen, vilket inte heller anses vara enligt de kungliga reglerna.

Biden är det femte presidentparet som drottningen tar emot på Windsor Castle under sina 69 år på tronen.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Bidens hoppfulla tal till nationen

ÄMNEN I ARTIKELN

G7

Joe Biden

Storbritannien

Jill Biden

Brittiska kungahuset