Dödade kvinnor

Cissela är en av de kvinnor som lever gömda – i dag mötte hon Morgan Johansson

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

När Cissela såg riksdagsdebatten om mäns våld mot kvinnor kände hon att ett perspektiv fattades – hennes och de andra 800 kvinnor som lever gömda.

I ett nära timme långt samtal med justitieminister Morgan Johansson har hon nu fått chansen att föra fram hur det är att försöka överleva mångårig misshandel och förföljelse.

– Det här får mig ännu starkare att känna hur mycket som fortfarande behöver göras, säger Morgan Johansson (S).

Den plats som Cissela och hennes dotter nu lever på någonstans i Sverige, med hemliga identiteter, har de kunnat bott på i ett och ett halvt år. Det är det längsta de kunnat bo på en och samma adress sedan de lämnade dotterns pappa.

– Men den här mannen kommer aldrig att ge sig så vi vet inte hur många gånger till vi kommer få flytta, säger Cissela.

Många berördes av henne och Jennys berättelser om hur det är att utsättas för våld av en partner.

För Cissela kom våldet smygande. Hon levde i tio år med sin make innan han började visa sin våldsamma sida alls.

– Så fick vi barn och han blev ett monster, säger Cissela.

Våldet hon beskrivit är fruktansvärt, ren tortyr, och hennes läkarjournaler vittnar om skador, både nya och gamla, som enligt läkaren tyder på mångårigt våld.

Cissela har tidigare berättat om hur hennes ex-make utsatte henne för våld.

Foto: Privat

Upprepat våld mot njurarna

Vid 17 tillfällen fick Cissela söka vård för de skador hon fick av våldet och journalerna är en skrämmande läsning om brutna ben, brännmärken efter cigaretter och utslagna tänder. 

Fortfarande behandlas Cissela för kronisk njursvikt som hon enligt läkarjournalen fått av upprepade slag mot njurarna.

Och fortfarande, kanske för många år framåt, lever hon och dottern gömda för ex-maken som Cissela fruktar aldrig kommer ge upp i att försöka förstöra hennes liv.

När Cissela såg riksdagsdebatten om mäns våld mot kvinnor kände hon hopp, att något faktiskt kanske kommer att förändras den här gången. Men även att en sida i debatten saknades – hennes.

Sms från Cissela 6 maj 17:33:

”Jag kan inte skaka av mig behovet av att höra av mig med den ganska viktiga informationen om hur verkligheten verkligen ser ut, som dom missat i nästan samtliga frågor de tar upp i debatten.”

”Tänk om du kunde fråga dem direkt?”

”Ja det vore ju ännu bättre!”

Cissela och Morgan Johansson träffades i ett videosamtal.

”Helt orimlig situation”

Justitieminister Morgan Johansson (S) har pratat om nollvision när det gäller dödligt våld mot kvinnor. Via videolänk möter han Cissela för att höra hennes synpunkter, som en av de kvinnor som på många sätt samhället misslyckats med att skydda.

– Hur har det här påverkat din dotter? undrar Morgan Johansson.

– Det har varit ett extremt trauma för henne. Hon har den högsta graden av PTSD man kan få, hon jämförs med barn som kommer direkt från kriget. Men sedan oktober, när hon fick veta att hon inte behöver träffa sin pappa mer, så har det börjat plana ut. Det är på bättringsvägen.

Regeringen håller just nu på att se över reglerna för vårdnad och umgänge med barn. Morgan Johansson menar att det inte borde vara som det först var för Cissela och hennes dotter, att mannen till en början hade umgängesrätt trots att han dömts för våld mot Cissela. Ofta blev överlämnandet av dottern mellan föräldrarna dramatiskt med hot och poliser och dottern var rädd för sin pappa, hon kunde bara minnas våldet hon sett honom utöva mot mamman.

– Det är en helt orimlig situation att upprätthålla umgänge med en så våldsam man, det skadar ju barnet och utsätter kvinnan för än mer risk. Jag anser att är du våldsam mot din sambo eller fru är du inte bara en dålig make, då är du en dålig pappa med, säger Morgan Johansson.

Foto: LOTTE FERNVALL

Han säger att skärpningar i umgängesrätten är på gång. Likaså träder en ny lag i kraft i sommar, barnfridslagen, som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation.

Det diskuteras även en straffskärpning för brottet grov kvinnofridskränkning och ökade möjligheter att porta mannen från den gemensamma bostaden.

Identiteten röjdes

Cissela reagerade även på när politikerna under debatten diskuterade allas rätt till försörjning.

– Jag tror att om alla kvinnor i hela Sverige visste att det fanns någon form av bidrag eller stöd som täcker åtminstone första året på flykt så tror jag 70 procent fler skulle våga gå ut genom dörren och lämna en våldsam relation. Det överhängande problemet är alltid, hur ska jag mata mina barn, var ska jag bo? De här männen är ofta ganska skickliga på att se till att man inte har jobb eller utbildning. Min partner ströp min egen försörjning. Han kontrollerade min telefon och mitt bankkort. Det gör det svårare att lämna.

Morgan Johansson säger att han hört liknande förslag förut men att han inte kan lova något i nuläget. Däremot reagerar han på en del av Cisselas berättelse – den om hur hennes och dotterns uppgifter röjts vid två tillfällen trots att de lever under den högsta skyddsklassen.

– Det är ytterst allvarligt, det kan ju leda till dödlig utgång. Där måste vi titta på straffrättsfrågan, om vi kanske bör skärpa straffen för den som röjer den typen av uppgifter, säger han.

Morgan Johansson.

Foto: TT

Cissela är tacksam för den hjälp hon fått av samhället. Bland annat från sjukvården som hon måste besöka regelbundet på grund av sina njurproblem.

Men hon ser även många länkar i kedjan som brustit, där samhället hade kunnat gripa in tidigare för att hon och dottern skulle sluppit det helvete hon hade. Kanske om sjukvården frågat mer när Cissela kom dit med alla skador? Eller om polisen haft mer befogenheter? Kanske framförallt om det varit mer kännbara straff.

– Vid ett tillfälle mötte jag min förövare i rätten. Han stod åtalad misstänkt för 13 olika tillfällen av våld mot mig och åklagaren ville att han skulle få sex års fängelse. Men när jag inte kunde minnas exakt datum på varje enskilt tillfälle som han misshandlat mig så friades han på de flesta punkter. Jag tycker det är fel, säger Cissela.

– Vi kommer att ta fram en rad åtgärder under den närmsta tiden och jag vill verkligen tacka dig för det här samtalet. Det är värdefullt för mig att höra av dig hur det fungerar i verkligheten och alldeles uppenbart är det flera områden som kan förbättras, säger Morgan Johansson.

Sms från Cissela 13 maj 14:55:

”Jag tycker det gick superbra. Så skönt att få allting sagt”.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Morgan Johansson

Brott