Nyheter

Tromben i Grums ovanlig men inte unik

Av: 

TT

En tromb drog igenom Grums i Värmland under lördagen och en friggebod som stod på en tomt slets med och slogs i spillror.

Foto: Madelene Hårseth/TT

NYHETER

En friggebod, båt och flera tak drogs i väg av en tromb i Grums i Värmland. En ovanlig men inte unik händelse i Sverige – och förödelsen kan bli stor, enligt SMHI:s meteorolog.

Det var på lördagseftermiddagen som den kraftiga tromben orsakade stora skador i Grums väster om Karlstad. Ögonvittnen berättar för lokala medier om hur de såg allt från friggebodar till skottkärror flyga omkring i luften. Även en fritidsbåt slungades i väg, och en person fick föras till sjukhus.

Rapporter om tromber är relativt ovanliga – ett tiotal om året – i det glest befolkade Sverige. De flesta är små, och sker till havs sommartid.

– Det är inte så vanligt att de sker i tätorter där folk ser dem. Och ofta går det på några sekunder, det är inte som i mellanvästern i USA där stora tromber och tornador kan leva i flera timmar, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI.

Kraftig åska

På SMHI:s prognos syntes ovädret som ett mycket smalt band väster om Karlstad. Det orsakades av mycket kraftig åska, som gav upphov till de stora temperaturskillnader som behövs för att en tromb ska uppstå.

– Så här kraftig åska brukar vi inte ha när det är så kallt. Men det var ännu kallare uppe i molnen, ned till 35 minusgrader. Det hjälpte till att det blev så kraftigt som det blev, säger Therese Fougman.

"Enorma krafter"

När tromber väl inträffar är det mycket stora krafter i rörelse.

– Det är enorma krafter det handlar om många gånger. Livet kan vara i fara om man befinner sig på fel ställe, säger Therese Fougman.

Man behöver dock inte oroa sig särskilt mycket över för att råka ut för väderfenomenet, enligt henne.

– Men finns det åska och skyfallsliknande regn i prognosen kan det vara läge att ställa undan trädgårdsmöbler och säkra studsmattan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: