Ny enhet för unga med psykisk ohälsa i Uppsala

Publicerad:

NYHETER

I dag finns flera vägar in till vården för barn och unga som upplever psykisk ohälsa i Region Uppsala.

Det blir det snart ändring på. Tre enheter blir en nästa vecka.

– På så sätt kan vi motverka att individer hamnar mellan stolarna, säger Malena Ranch (MP), ordförande för vårdstyrelsen.

Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen.
Foto: Pressbild
Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen.

I dag kan barn mellan 13 och 17 år gå via barnsjukhusets samtalsmottagning, Akademiska sjukhusets ungdomspsykiatriska mottagningen och Nära vård och hälsas ungdomsmottagning City för stöd om de mår psykiskt dåligt.

Det blir det ändring på den 1 mars då en ny enhet ska slussa in barnen till rätt insats på ett mer sammanhållande sätt än tidigare, enligt regionen.

”Ska få rätt stöd snabbare”

– Steg ett är att vi samlar verksamheterna under samma tak. Det ska vara enkelt för barn och unga som mår dåligt att komma i kontakt med vården och snabbare få rätt stöd och behandling. På så sätt kan vi motverka att köer uppstår och att individer hamnar mellan stolarna, säger Malena Ranch (MP), ordförande för vårdstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt regionrådet Björn-Owe Björk (KD) har det varit svårt att förstå roll- och ansvarsfördelningen mellan de tre nuvarande verksamheterna.

– Den nya ordningen innebär att kompetens och resurser samlas och att det blir en tydligare ingång till vården, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE