Massiv kritik mot Åkessons ordval: ”Ovärdigt en partiledare”

Jimmie Åkesson kräver stopp för all invandring som utgör en ”kulturell belastning”.

Uttalandet har mötts av massiv kritik från hans politiska motståndare.

– Sverigedemokraternas politik och retorik radikaliseras i takt med att samhällsdebatten tänjer sina gränser, säger Annie Lööf i ett uttalande.

Sverigedemokraterna vill ha ett totalstopp för asyl- och invandring inklusive kvotflyktingar. I ett uttalande på Twitter skriver partiledaren Jimmie Åkesson att totalstoppet ska gälla för ”all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

Delen med kulturell belastning har fått flera av Åkessons politiska motståndare att se rött.

”Människor på flykt som ”kulturell belastning”. Vi minns också den sverigedemokratiska diskussionen om vem som är svensk”, skriver Centerns partiledare Annie Lööf (C) Twitter.

Partikollegan och riksdagsledamoten Martin Ådahl anser att ordvalet är rasistiskt och drar paralleller till ”nedärvd essens”, ett begrepp som fram till 2019 stod med i SD:s partiprogram.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.
Annie Lööf.
Annie Lööf.

Offentliga samtalet spårar ur

Annika Strandhäll (S) skriver i ett uttalande på Twitter: ”Det är det Sverige han ser 2021. Det är inte mitt Sverige. Hur har vi kunnat tillåta det offentliga samtalet att spåra ur på detta sätt.”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver i ett uttalande på Facebook: ”Hätska utfall mot invandrare på Twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti”.

Hon fortsätter:

”Vägen framåt för Sverige är genom att vi får en långsiktigt hållbar migrationspolitik, inte den kollektiva skuldbeläggning av invandrare som SD ägnar sig åt.”

Åkesson: Finns migration som är av godo

Aftonbladet har sökt Jimmie Åkesson för en intervju. SD:s pressjour meddelar att han inte är tillgänglig och skickar ett skriftligt uttalande från SD-ledaren.

”De allvarliga problem som vårt land drabbats av i kölvattnet av åtminstone trettio års djupt oansvarig migrationspolitik är av kulturell, social och ekonomisk art. Det är inte en hemlighet, sannolikt inte för någon, och det är definitivt inte något nytt att mitt parti lyfter detta sakförhållande. Det finns naturligtvis migration som är av godo och fullt naturlig, varför jag var extra tydlig med vilken typ av migration som måste stoppas helt, med hänsyn till det allvarliga läget i Sverige."

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.
Nyamko Sabuni.
Nyamko Sabuni.
Martin Ådal.
Martin Ådal.
Publisert: