Vaccin

GP: Kryphålet gör att vem som helst kan gå före vaccinkön

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Vem som helst kan coronavaccinera sig redan nu – oavsett ålder eller riskgrupp.

En granskning av Göteborgs-Posten visar att allt som behövs är en länk avsedd för vårdpersonal för att boka en tid.

– Ingen kommentar, säger Ridha Hadfi, vd på Svea Vaccin till GP.

Göteborgs-Postens granskning visar att vem som helst som har tillgång till rätt länk kan boka en tid för att vaccinera sig mot corona.

När tidningen testar en länk till en bokningssajt avsedd för vårdpersonal får de snabbt en tid för att vaccinera sig hos en av de sju privata vaccinatörerna som Region Västra Götaland har avtal med, Svea Vaccin.

Där räcker att uppge namn, telefonnummer och mejladress för att få en tid.

– Jag bokade med några timmars framförhållning, det var jättesmidigt, säger ”Pernilla”, som tagit den första sprutan fast hon tillhör den sista gruppen som ska få vaccin, till GP.

Hon säger till tidningen att nu när hon förstått att hon fått en dos avsedd för vårdpersonal kommer hon inte ta spruta två.

Vaccinsprutor som ska gå till vårdpersonal hamnar i stället i armen på privatpersoner, avslöjar GP. Bild från intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.

GP bokade också en tid via länken avsedd för vårdpersonal som spridits till privatpersoner. Och kan boka en tid utan att någon frågar om de verkligen arbetar inom vården och ska få vaccin nu.

När tidningen ringer kliniken för att avboka sin tid får de veta att det enda som behövs på plats är en giltig legitimation och en hälsodeklaration på fem frågor.

Ingen av de fem frågorna handlar om var personen i fråga arbetar.

Svea Vaccins Vd Ridha Hadfi bekräftar för GP att de inte kontrollerar om den som bokat tid är vårdanställd och ska få vaccin.

– Nej, det gör vi inte. Vi får ett uppdrag, vi diskuterar det och sen har vi veckomöten där vi går igenom alla detaljer. Sedan får vi vaccinet och vår personal tar över och vaccinerar enligt anvisning, säger Ridha Hadfi till GP.

Och vd:n vill inte svara på frågor om det inte är deras ansvar att kontrollera att den som vaccineras verkligen är vårdanställd. Ridha Hadfi vill inte heller svara på frågan om vem som helst kan vaccinera sig hos dem:

– Ingen kommentar, säger vaccin-vd:n till GP.

Göteborgs-Posten har också gått igenom upphandlingen som gjorts med de externa aktörer som sköter vaccinering åt regionen. Där står att ”patientens identitet ska säkerställas” och att vaccineringen ska ske ”på eller i nära anslutning till arbetsplatsen”.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Vaccin

Coronaviruset

Covid-19

Region Västra Götaland

Göteborgs-Posten