Illusion får skepp att flyga på bild

Bilden på lastfartyget som flyger strax ovanför horisonten ser fejkad ut.

Den optiska illusionen är ovanlig – men går att förklara.

Skeppet hänger i luften. Ser ut att sväva högt ovanför vattenytan. Men tyngdlagen har inte upphävts. I stället handlar det om ett, för Storbritannien, ovanligt väderfenomen som fångats på bild.

Det flygande skeppet i Engelska kanalen.
Det flygande skeppet i Engelska kanalen.

Det var under en promenad längs kusten i Cornwall som den brittiska mannen David Morris upptäckte det flygande skeppet i den Engelska kanalen. Han blev ”förbluffad” av synen och lyckades fånga den på bild, skriver The Guardian.

En hägring

Illusionen, som gör bilden möjlig, kallas för en övre luftspegling och förekommer relativt ofta vid Arktis. Men den kan också dyka upp på andra platser om rätt atmosfäriska förutsättningar finns.

Själva hägringen beror på inversion, även kallat extremt stabil skiktning, och uppstår när lufttemperaturen är lägre närmare marken än vad den är ovanför.

Ljuset bänds

Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, ser det stora skeppet ut att sväva på grund av att varm och kall luft sprider ljus på lite olika vis.

– När det blir temperaturinversioner, varm luft som lägger sig ovanför kall luft sprider sig ljusstrålarna annorlunda än normalt, uppåt istället för längst med horisonten. Därför ser det ut som att fartyget flyger. Temperaturinversioner brukar även gör så att det kan bli dimma eller mycket kallare i dalar än på bergstoppar, säger han.

Mikael Sjöstrand, meteorolog.
Mikael Sjöstrand, meteorolog.
Publisert: