Coronapandemin

Corona ökar i hela landet: Varnar för brist på skyddsutrustning

Av: 

John Granlund

NYHETER

Smittspridningen ökar i samtliga regioner i landet.

Nu varnar flera länsstyrelser i rapporter till regeringen om att bristen på skyddsmaterial kan vara på väg tillbaka i vinter.

Här är länsstyrelsernas rapporter från hela landet.

Smittspridningen har ökat stadigt under hösten men tidigare har ett fåtal regioner klarat sig från kraftig spridning.

Nu kommer rapporter från samtliga 21 regioner om att covid-19 sprider sig.

Dramatisk ökning

Rapporterna skickades till regeringen från länsstyrelserna tisdag eftermiddag.

I flera fall varnas för kraftig smittspridning och dessutom oroas en handfull regioner nu för att bristen på skyddsmateriel kan komma tillbaka i vinter.

I Skåne uppger länsstyrelsen att ”antalet fall fortsätter öka dramatiskt” vilket ”ökar risken för skåningarnas liv och hälsa”. Den största ökningen i regionen just nu sker i åldersgrupperna 50-59 och 60-69, vilket betecknas som oroande.

Flera regioner varnar för att det kan bli brist på skyddsutrustning nu när coronasmittan ökar i hela landet igen. Arkivbild.

Påverkar vården

Dessutom rapporterar Skåne om risk för brist på skyddshandskar inom sex månader samt munskydd inom 3 månader, enligt den senaste prognosen.

I Örebro ser länsstyrelsen en ”snabb ökning av antal patienter som behöver slutenvård, framförallt senaste dagarna” vilket påverkar belastningen i vården. Också här konstateras att ”behovet av skyddsutrustning på lång sikt är fortsatt stort i länets kommuner”.

I Sörmland beskriver man ett sårbart läge avseende skyddsutrustning där bland annat skyddshandskar är svåra att få tag på. I regionen konstaterar man att en positiv trend vad gäller antalet smittade har brutits och i stället ser man en ”markant” ökning av antalet smittade.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Högsta dödssiffrorna sedan i somras

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Sjukvård

Coronaviruset

Skåne

Stockholm

Uppsala