Så reagerar gymmen på nya restriktionerna

Av:  Jesper Karlsson/TT

De nya föreslagna restriktionerna påverkar inte gymmens öppettider. Arkivbild.
De nya föreslagna restriktionerna påverkar inte gymmens öppettider. Arkivbild.

Statsministerns uppmaning lyder: Gå inte till gymmet. Men gymmen håller fortsatt öppet och uppmuntrar oss att träna utomhus eller via nätet.

Regeringen föreslår att taket för allmänna sammankomster ska sänkas till åtta personer. Förslaget, som föreslås träda i kraft på tisdag nästa vecka, omfattar inte gym. Sats kommer därför att hålla sina anläggningar öppna, säger Malin Selander, kommunikationschef för Sats Norden:

– Det är viktigt för folkhälsan att människor håller sig aktiva. Dock vill vi inte bidra till att folk förflyttar sig i samhället. Därför tillgängliggör vi andra sätt att träna på. Bland annat har vi lagt ett stort fokus på att flytta ut träningen och att uppmuntra medlemmar att träna hemma med hjälp av våra online-klasser.

Hon konstaterar att gymbesöken minskat radikalt.

– I stället för att dra in folk i våra träningscenter hjälper vi dem att träna hemma. Inom kort kommer vi att återuppta de strömmade passen som vi körde under våren och som var väldigt populära då, säger Malin Selander.

Planerad träning

Det krävs ingen utrustning för att delta i Sats strömmade träning via nätet, berättar hon.

– Allt från styrkepass med kroppsvikt till pulshöjande träning och dans.

För dem som i alla fall väljer att ta sig till gymmet för att träna finns det möjlighet att kontrollera tillgängligheten, säger Selander. Sats har också ökat avståndet mellan maskinerna och begränsat antalet deltagare i träningspassen.

– Vi har jobbat aktivt under hela pandemin för att säkerställa att vi har tillräckliga smittskyddsrutiner. Både för att hålla en god hygien och framför allt för att besökarna ska kunna hålla avstånd till varandra, säger Malin Selander.

Vill följa råden

Friskis & Svettis kommer också att hålla öppet, berättar Josefin Engfelt, pr-ansvarig. Enligt henne är det nya förslaget tvetydigt. Samtidigt som det nu verkar som att gymmen får hålla öppet, så vill Friskis & Svettis enligt Engfelt följa regeringens rekommendationer.

– Så länge det inte kommer någonting nytt så gäller de åtgärder och anpassningar som vi redan har gjort.

Det innebär att bastu och omklädningsrum är stängda. Man får inte byta om eller duscha på plats. Dessutom har antalet besökare som får vistas på anläggningarna minskats, säger Josefin Engfelt.

– I stället satsar vi på online-klasser. Vi lägger till nya hela tiden och de är gratis för alla. Utöver det har vi försökt att flytta ut så många pass vi bara kan. Bland annat har vi ett samarbete med Stockholm stad som vi kallar för Vinter i Kungsan. Därifrån leds pass i en paviljong som sänds online. Jag har även sett folk stå utanför och träna. Utomhusträning är populärt. Så nu hoppas vi på en mild vinter.

Publisert: