Jacob, 1, fick ström genom kroppen – trots säkrat eluttag

Elva månader gamla Jacob rörde vid ett eluttag i familjens nya bostad och fick en kraftig stöt genom kroppen.

Hans brännsår påminner föräldrarna att livet är skört. Nu vill de varna andra.

Det var på midsommarafton som Alexandra tömde flyttlådor i sin nya lägenhet när hon plötsligt såg en ljusblixt skjuta upp – där hennes snart ettåriga son lekte på golvet.

– Jacob skrek hysteriskt. Alexandra ringde 112 och vi åkte direkt till barnakuten på Karolinska, säger Jacobs pappa Oliver.

– Vi hade säkrat eluttaget, satt upp petskydd och allt vad man gör för att skydda de små. Jacob hade bara kommit åt jordstiftet, metallblecket som absolut inte ska leda ström på något sätt, fortsätter han.

Familjen fick sitta fem timmar på barnakuten.
Familjen fick sitta fem timmar på barnakuten.

Det saknades en jordfelsbrytare. En elektriker skulle senare bedöma att någon plockat bort den, möjligen för att få igång elen trots att den varit felkopplad.

Barnakuten i fem timmar

Familjen satt på barnakuten i fem timmar. Jacobs muskelvärden var något ur balans, i övrigt var allt i sin ordning.

Men ett djupt brännsår på pojkens finger påminner dagligen om vad som hänt, och föräldrarna har gått dörr till dörr för att varna sina grannar.

– Kolla så att ni har en jordfelsbrytare säger vi, och folk svarar: Det har man väl överallt? Men det är bäst att kolla. Som nyblivna föräldrar är vi i chock, säger Oliver.

– Oturligt nog höll Jacob i ett element med andra handen när det hände. Strömmen gick ut genom hans kropp till hans andra hand, och passerade troligen hjärtat.

Elsäkerhetsverket rekommenderar alltid läkarbesök efter en elolycka.

Jacob fick ett brännsår på fingret.
Jacob fick ett brännsår på fingret.

”Lurigt med elskador”

– Det är lurigt med elskador. Förra sommaren fick en yngre kvinna problem med en fot som inte gav med sig efter en strömgenomgång, säger Per Samuelsson, avdelningschef på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

– Man ska alltid uppsöka en läkare som undersöker ordentligt, särskild om elen kan ha passerat hjärttrakten.

I dagsläget är det oklart vem som plockat bort jordfelsbrytaren i familjens nya bostad, men ansvaret ligger hos ägaren. För hyreshus är fastighetsägaren ansvarig.

– Du ska aldrig anlita en elektriker som inte är registrerad hos Elsäkerhetsverket. Bara registrerade eloperatörer ska göra den typen av jobb, säger Per Samuelsson.

En jordfelsbrytare saknades.
En jordfelsbrytare saknades.

”Upptäckte hur illa ställt det faktiskt var”

Oliver och Alexandra tog kontakt med personen som sålt dem lägenheten, och fick hem en elektriker.

– Det var elektrikern som upptäckte hur illa ställt det faktiskt var. Vi kommer att göra en anmälan, säger Oliver.

Jacob mår bra. Han fick antibiotika för sitt djupa brännsår. Men risken finns att skador gör sig tillkänna först månader, eller år, efter en elolycka.

– Han fastnade inte. Vi hoppas att det bara rörde sig om ett ögonblick. Men omkring 0,03 ampere räcker för att stoppa ett vuxet hjärta. Jag vet inte vad som krävs för att skada en liten, säger Oliver.

Publisert:

LÄS VIDARE