Brandrisk i rekordvarmt Australien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
När säsongens första värmebölja i Australien pressar termometrar över 40-strecket är det många som väljer att svalka sig i havet som på populära Bondi Beach i Sydney. Arkivbild.
Foto: Johanna Engman /TT
När säsongens första värmebölja i Australien pressar termometrar över 40-strecket är det många som väljer att svalka sig i havet som på populära Bondi Beach i Sydney. Arkivbild.

Sommaren har kommit till Australien. Och det med besked.

Säsongens första värmebölja har på många håll pressat termometrarna över 40-strecket och med värmen kommer också ökad risk för bränder.

I landets största stad Sydney har man registrerat den varmaste novembernatten någonsin.

– Sydney Observatory Hill gick bara ner till 25,3 grader kring 01.30, och det var det svalaste som det blev under hela natten. Orsaken är en relativt stark västlig vind som drog med varm luft över regionen under gårdagen (lördag), under natten och som fortsätter i dag, säger Helen Kirkup från vädermyndigheten Bom till ABC News.

Mätstationen Observatory Hill har samlat in väderdata i 160 år och det förra värmerekordet över lägsta temperatur under ett novemberdygn sattes 1967 – då uppmättes 24,8 grader.

I Marree, i delstaten South Australia, mättes under lördagen 47,5 grader, enligt Bom.

Risk för elavbrott

Bom förutspår att värmeböljan kommer att hålla i sig i ytterligare några dagar i delar av delstaterna New South Wales och Queensland. Och då många människor söker skydd för värmen vid luftkonditioneringsanläggningar inomhus finns risk att elnätet inte mäktar med den ökande efterfrågan överallt, rapporterar ABC News.

– Omkring klockan 19 eller 20 en typisk vardag i (delstaten) Victoria är efterfrågan omkring 5 000 megawatt. Under en riktigt extremvarm dag, med kanske 43 grader eller något sådant hamnar det på omkring 9 500 megawatt. Det är enormt, säger Ben Skinner från Australian Energy Council, till ABC

Varnar för gräsbränder

Värmen i kombination med torra, starka vindar innebär en ökad risk för bränder. I delstaten New South Wales uppger räddningstjänsten att 45 bränder härjar, dock ingen på katastrofnivå, och eldningsförbud råder i delar av delstaten.

Rob Rogers vid räddningstjänsten i New South Wales säger att det är stor risk för gräsbränder.

– Om sådana bränder tar fart, särskilt i gräsmarkområden, kommer de att spridas riktigt snabbt. Man vill inte fastna i närheten av en gräsbrand, säger han under en presskonferens.

Publicerad: