Rigmor, 72, ordnar coronasäker adventsfika

”Man måste vara kreativ i dessa tider”

Rigmor, 72, har tröttnat på den ensamhet pandemin medfört. Hon har därför kommit på ett knep för att kunna umgås med sina grannar – ett långbord från hennes dörr ända fram till grannens dörr.

– Tillsammans kunde vi adventsfika på ett coronasäkert sätt, det var så trevligt så!

Rigmor, 72, har på lördagen klätt långbordet i trapphuset med en röd velourduk som hon har fyndat på Jysk. På bordet ligger kransar och en bricka med med mossa och konstgjort lingonris. På långbordets ena kortsida finns plats för Rigmor och hennes man Egon och på andra sidan ska grannarna sitta.

– Jag hade bakat lussebullar, småkakor och en mjuk pepparkaka som luktade jul i hela trapphuset, berättar Rigmor stolt.

Idén med coroansäker fika med grannarna i Nybro fick hon redan i påskas. Då tog hon och grannarna ut vars ett litet bord på altanen där de åt var sin påsklunch.

– Vi bor på översta våningen och där är bara våra två dörrar så vi riskerar inget spring i trapphuset. Grannarna tycker att det är toppen, det blir en liten knorr på vardagen.

Rigmor Pettersson och maken Egon tar en coronasäker adventsfika i trapphuset med sina grannar Christer och Anna-Britt Karlsson
Rigmor Pettersson och maken Egon tar en coronasäker adventsfika i trapphuset med sina grannar Christer och Anna-Britt Karlsson

Rigmor säger att det har blivit väldigt ensamt för 70 plussarna under corona.

– Vi fick råd om att knappt gå utanför dörren och jag tänkte att vi måste göra någonting, det är så många ensamma här i husen. Inget är som det brukar och då måste man börja tänka lite annorlunda.

Rigmors tips till ensamma äldre

Rigmor vill gärna dela med sig av sina tips till andra som känner sig ensamma eller vill ha guldkant i vardagen.

– Träffas ute så mycket ni kan, kläder efter väder! Ta med fika, lite glögg eller kanske grilla korv? Ring videosamtal eller skriv några rader på Facebook, tekniken är ju så fantastisk i dag att man kan träffas utan att träffas fysiskt.

De som inte har någon att träffa, vad har du för tips till dem?

– Baka och lyssna på julmusik, det blir man alltid glad av. Sedan tycker jag att man ska att vara uppmärksam på om någon ofta är ensam – ta dig då tid att prata med dem.

Rigmor säger att de kommer fortsätta att sätta ut långbordet i trapphuset för att umgås med grannarna i jul.

– Vi kör lite varannan gång, den som känner för en julfika får ta initiativet.

Rigmor Pettersson kommer att fortsätta sätta ut långbordet tillsammans med grannarna.
Rigmor Pettersson kommer att fortsätta sätta ut långbordet tillsammans med grannarna.
Publisert:

LÄS VIDARE