Det här sökte svenskarna på 2020

Uppdaterad 2020-12-10 | Publicerad 2020-12-09

Coronapandemin och presidentvalet i USA dominerar söktrenderna på Google i Sverige i år.

Pandemin har till och med letat sig in i andra frågor.

– Sökningar relaterade till covid-19 genomsyrar nästintill alla årets sökkategorier, till och med när vi tittar på vilka recept vi sökt efter, säger Andrea Lewis Åkerman på Google Sverige.

Personal på intensiven i Södertälje jobbar mot corona.

“Coronavirus” toppar listan över årets mest trendande sökningar på Google.

Relaterade frågeställningar som “Varför är coronaviruset farligt?”, “Vad är allmän sammankomst?” och “Varför köper alla toapapper?” återfinns alla under vilka frågor svenskarna sökt på under året.

Intresset för handdesinfektion har resulterat i att handsprit är det som toppar listan över mest sökta recept.

– Svenskarna har under året djupdykt i och letat efter svar för att lära sig mer om vad coronaviruset är, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige, i ett pressmeddelande.

Det amerikanska valet ligger på andra placering bland årets mest trendande sökningar. Många har varit nyfikna på USA:s nya president Joe Biden.

USA:s blivande president Joe Biden.

Under året har också Black Lives Matter, Blackout Tuesday och George Floyd varit några av de främsta sökningarna i Sverige.

I samma kategori ser vi också svenska händelser som Estoniakatastrofen och Palmemordet som blivit högaktuella sökämnen.

Netflix-serien ”Kärlek och anarki” toppar listan över underhållning som svenskarna sökt efter.

På andra plats ligger spelet ”Among us”.

Den populära appen Tiktok har även nått de svenska söktrenderna sett till vilka frågor vi ställt oss, bland annat när det gäller slangord som används ofta i populära videos.

Med fler människor som spenderar mer av sin tid hemma har även recept på bakverk dominerat årets mat- och dryckeskategori. Efter handsprit ligger recept på blåbärspaj och surdegsbröd i topp.

– Det har varit ett annorlunda år, som för många inneburit mer tid än någonsin i hemmet. Förutom TV-program och nya säsonger av serier som vi har suttit bänkade framför, majoriteten av dem svenska, så har recept på bakning sökts mer på än vanligt, säger Andrea Lewis Åkerman.

Skådespelerskan Naya Rivera var en av de mest sökta på Google i år.

ANNONS