SD kräver ministerns avgång – men L och KD säger nej

Sverigedemokraterna tänker samla Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna för att försöka fälla utbildningsminister Anna Ekström.

Men partiet saknar stöd – L och KD säger i nuläget nej.

– Det här är den skarpaste kritik mot en utbildningsminister som jag har tagit del av under mina politiska år, men jag är inte beredd att kräva Anna Ekströms avgång, säger Nyamko Sabuni.

Högeroppositionen är stenhård i sin kritik mot utbildningsminister Anna Ekström och regeringens hantering av Pisa-mätningen.

Kristdemokraternas skolpolitiske talesperson Christian Carlsson talar om en ”skolpolitisk skandal” där Ekström har fört svenska folket bakom ljuset.

– Kunskapsbristerna har mörkats och det har inneburit att kunskapsresultaten har manipulerats, säger han.

Anna Ekström tillbakavisar kraftigt att regeringen skulle haft som mål att skönmåla resultatet, vad grundar du din kritik på?

– Om man inte går till botten med misstänkta felaktigheter, trots att egna tjänstemän varnar för det, blir det konsekvensen. Det är allvarligt och ett svek mot alla barn som inte lyckas i skolan. Vi kommer inte lyckas återupprätta en kunskapskola så länge ministern inte vill veta sanningen om de bristande resultaten.

 Christian Carlsson, Kristdemokraternas skolpolitiske talesperson.
Christian Carlsson, Kristdemokraternas skolpolitiske talesperson.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.

Kräver svar från Ekström

KD är i nuläget dock inte beredda att stödja Sverigedemokraterna, som vill samla oppositionen för att försöka väcka misstroende mot Ekström.

– Det är möjligt att det kan bli aktuellt framöver, men det som är vårt budskap nu är att utbildningsminister Anna Ekström behöver redogöra för varför man låtit manipulerade kunskapsresultat stå kvar och fört svenska folket bakom ljuset.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är också mycket kritisk och anser att mätningen är en skönmålning av kunskapsnivån.

– Det finns tydliga regler och det är tydligt att vi inte har följt dem. Förtroendet för Anna Ekström som utbildningsminister är allvarligt skadat, jag ser fram emot den KU-granskning som hon nu kallas till.

Liberalerna backar dock inte upp SD:s hot om att väcka misstroende mot ministern.

Försöker sockra statistiken

Aftonbladet söker Moderaterna. Partiets utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin säger till SVT att hon kommer att kalla Ekström till riksdagens utbildningsutskott för att få svar på hur hon ser på frågan.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säger att det pågår samtal med oppositionen om misstroendefrågan.

– Är det så att Anna Ekström har vetat om och aktivt deltagit i att sockra statistiken så ser vi inte att något rimligt parti kan vara emot ett misstroende, säger han.

Enligt Bylund hänger frågan ihop med regeringens misslyckade migrationspolitik. Han ser det som att regeringen försökt dölja de konsekvenser för skolresultaten som ett stort mottagande av nyanlända elever innebär.

Anna Ekström (S), utbildningsminister.
Anna Ekström (S), utbildningsminister.
Publisert:

LÄS VIDARE