”Norges Tegnell”: Därför har vi färre döda än i Sverige

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

I Norge har 265 personer förlorat livet till följd av coronapandemin – att jämföra med den svenska dödssiffran: 5 860 personer.

Nu säger Norges smittskyddschef Frode Forland vad han tror skillnaden beror på.

– Vi slog till hårt i mars och med bra tajming. Hela samhället förstod att det var allvar och vi fick en snabb effekt, säger han till SVT.

Frode Forland går att beskriva som den norska motsvarigheten till vår statsepidemiolog Anders Tegnell. I en intervju med SVT:s ”Morgonstudion” berättar han om skillnaden i de två grannländernas coronastrategi och vilket resultatet det gett.

– Vi har väl hamnat på ungefär samma nivå nu, de senaste talen visar att vi båda har en liten ökning igen. Men vi är ju jätteglada att Sverige är nere på en nivå som är ungefär samma som i Norge och att vi kan öppna gränsen igen. Men vi tycker att det är en hög nivå i Norge, säger han.

Ökningen som nämns beror på två regionala utbrott. Ett som går att spåra till studentfester i Bergen och ett annat fall, där coronan spreds efter en religiös tillställning i Sarpsborg nära svenska gränsen.

Norges smittskyddschef Frode Forland.
Foto: Fredrik Hagen / TT
Norges smittskyddschef Frode Forland.

En bråkdel döda

Nu har Norge cirka 28 coronafall per 100 000 invånare, vilket är i nivå med den nuvarande svenska smittspridningen som ligger snäppet under. Men under våren varierade pandemins framfart kraftigt länderna emellan.

I Sverige har 5 860 personer dött. I Norge ligger dödssiffran i skrivande stund på 265 personer.

– Vi slog till hårt i mars i Norge och hade tur med tajmingen. Det gjorde att hela samhället förstod allvaret och att vi fick en snabb effekten av åtgärderna som sattes in. Vi fick ner smittspridningen i samhället i stort och i de utsatta grupperna, de äldre och sjuka. Jag tror det är förklaringen till varför vi har färre döda i Norge än i Sverige, säger han i Morgonstudion.

Foto: Pontus Orre
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Frode Forland har under våren riktat hård kritik mot den svenska strategin och experterna Anders Tegnell och Johan Giesecke. Men detta ska inte ha skadat Forlands relation till de två kollegorna:

– Giesecke är min tidigare chef och Tegnell min goda kollega som jag möter på webbmöten varje vecka. Då är det okej att man kan diskutera strategin öppet. Och Johan har skickat en ursäkt på mejl för den tuffa tonen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE