Villapriserna rusar i Uppsala

Villapriserna fortsätter uppåt i Uppsala – för fjärde månaden i rad.

Men marknaden för bostadsrätter ser inte riktigt lika ljus ut för säljarna.

Där har uppgången nästan klingat av.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 4,8 procent i Uppsala samtidigt som villapriserna noterar en ny toppnivå för fjärde månaden i rad. I augusti steg dem med 1 procent, enligt Valueguards boprisindex som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co. Bostadsrättspriserna steg med 0,2 procent.

Snittpriset för en villa i kommunen är 4 497 000 kronor just nu, vilket motsvarar 34 762 kronor per kvadratmeter, baserat på 230 försäljningar de senaste tre månaderna enligt Mäklarstatistik.

Snittpriset för en bostadsrätt är lägre, även om kvadratmeterpriser är högre än för villorna. Det ligger på 2 309 000 kronor, vilket motsvarar 40 827 kronor per kvadratmeter, baserat på 1 214 försäljningar.

Utbudet har krympt

Totalt så var 862 bostadsrätter och 129 villor till salu i augusti, vilket är 11 respektive 30 procent färre än under samma period förra året. Enligt Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv, bidrar det skrala utbudet till prisutvecklingen som han menar kommer hålla i sig ett tag till.

– De underbyggande faktorerna, ett fortsatt lågt villautbud, låga och stabila räntor samt en lägre arbetslöshet än vad som förväntades för bara några månader sedan gör att vi bedömer att utvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning den närmaste tiden, säger han i ett pressmeddelande.

Om sex till tolv månader kan läget dock se annorlunda ut när flera nyproduktioner kommer ut på marknaden.

Publisert:

LÄS VIDARE