Johnson: Vaccinera världen till slutet av 2022

TT

Publicerad 2021-06-06

Storbritanniens premiärminster Boris Johnson får här sin andra vaccindos, den 3 juni 2021.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer på G7-toppmötet nästa vecka att uppmana länderna att åta sig att hela världens befolkning är vaccinerad mot covid-19 till slutet av nästa år.

"Att vaccinera världen till slutet av nästa år skulle vara den största medicinska bedriften någonsin", säger premiärministern i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Ledarna för Frankrike, Italien, Japan, Tyskland, USA och Kanada kommer att resa till Cornwall i sydöstra England, där Johnson står värd för toppmötet nästa helg, 11–13 juni.

"Världen vänder sig till oss för att ta sig an efterkrigstidens största utmaning: att besegra covid och leda en global återhämtning, driven av våra gemensamma värderingar," fortsätter Johnson.

Kritiken har på senare tid växt mot den snedfördelade tillgången på vaccin mot covid-19 och krav har riktats mot de rika G7-länderna att göra mer för den globala vaccinationen.

Det skulle med nuvarande vaccinationstakt i världens låginkomstländer ta 57 år innan alla är vaccinerade mot covid-19, enligt en beräkning som bland annat globala hjälporganisationen Oxfam står bakom.