74-åring misstänks för barnövergrepp via nätet

TT

Publicerad 2021-06-03

En 74-årig man ställs inför rätta, misstänkt för att ha beställt barnvåldtäkter via internet. Arkivbild.

En 74-årig man från ett samhälle i Småland misstänks ha beställt våldtäkter på barn i Filippinerna över internet, skriver Smålandsposten.

– Det finns skriftlig kommunikation där vi ser hur han har formulerat sig och det kommer jag att bygga åtalet på. Det är så detaljerade beställningar, säger åklagare Annika Wennerström, till tidningen.

Nu väcks åtal mot den tidigare ostraffade mannen – åtalspunkterna är: grova våldtäkter mot barn, flera försök till ytterligare grova barnvåldtäkter, stämpling till grova barnvåldtäkter samt grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Det är vad vi kallar webcam-shower, alltså att man tittar i realtid. Det är också en förutsättning att det skett i realtid för att man ska kunna använda brottsrubriceringen våldtäkt mot barn, säger Wennerström.

Polisen inledde utredningen mot honom då man fick överskottsmaterial från en liknande utredning i Norge.

Barnen, minst fem stycken, bedöms vara i skolåldern. Några av dem har utsatts vid flera tillfällen. En kvinna har utfört övergreppen på plats i Filippinerna.

– Det pågår en huvudförhandling där mot kvinnan. Den här typen av gärningar i Filippinerna rubriceras som trafficking, människohandel, och man riskerar livstids fängelse, säger Wennerström.