Regeringskrisen 2021

Jennie Nilsson (S) avgår – tar plats i riksdagen

Av: 

Beri Zangana

Olof Svensson

NYHETER

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgår och återintar sin plats i riksdagen.

Stefan Löfvens trick kan nu göra så att Ulf Kristersson förlorar statsministeromröstningen i riksdagen.

”Hon visar ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt” säger Löfven i en kommentar.

Landsbygdsminister Jennie Nilssons ersättare i riksdagen Sara Heikkinen Breitholtz (S) är sjukskriven och har inte deltagit i riksdagsarbetet sedan i slutet av förra året. Hon är också misstänkt för brott efter en trafikolycka.

Eftersom Heikkinen Breitholtz inte har lämnat in en ledighetsansökan har hon inte kunnat få en ersättare för sin plats. Just den tomma platsen skulle kunna få avgörande konsekvenser i en statsministeromröstning.

För att Ulf Kristersson ska klara en statsministeromröstning får inte 175 ledamöter rösta emot honom. S, C, MP och V har totalt 175 ledamöter – 174 med den tomma stolen.

Jennie Nilsson och Stefan Löfven

De senaste dagarna har det framkommit uppgifter, bland annat i Expressen, om att Jennie Nilsson kan avgå som minister och återta sin plats i riksdagen för att säkra alla mandat inför kommande statsministeromröstningar.

I dag meddelade Jennie Nilsson att hon avgår.

”Stefan Löfvens beslut i måndags var svårt, men mitt beslut idag är enkelt.” skriver hon på Facebook.

Hon fortsätter:

”Skälet till detta är att den riksdagsplats jag valdes in på 2018, som sedan jag blev minister har upptagits av min ersättare, i praktiken har stått tom en längre tid. I det läge vi befinner oss i nu kan det inte råda någon osäkerhet. När vi nu går in i talmansrundor, och skarpa voteringar i riksdagen, så behövs alla 100 socialdemokratiska mandat.”

Ulrika Lindhe Gare, kammarhandläggare på riksdagen, säger att Nilsson kommer att lämna in ett entledigande till riksdagsförvaltningen under dagen.

– När den har inkommit betyder det att hon återtar sin plats i riksdagen med omedelbar verkan. Då kommer ersättaren Sara Heikkinen Breitholtz uppdrag att avslutas, säger hon.

Löfven ser nu ut att ha säkrat de 175 mandat som krävs för att ha ett övertag i framtida statsministeromröstningar, förutsatt att han får med sig C, MP och V. I går meddelade C-rebellen Helena Lindahl att hon kommer följa C-linjen. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V-ledamot har sagt att hon inte kommer rösta fram Ulf Kristersson.

Stefan Löfven skriver i ett uttalande på Instagram:

”Jennie Nilsson har uppgett att hon kommer återinträda och fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot, så att riksdagen är fulltaligt i kommande statsministeromröstning. Med det visar hon ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt.”

Aftonbladet har sökt Jennie Nilsson. Hennes pressekreterare hänvisar till ett uttalande på Facebook. Nilsson säger till DN att beslutet att avgå är hennes eget initiativ.

Jennie Nilsson.

DAILY Regeringskris – det nya normala?

Aftonbladet Daily med statsvetaren Linn Mårdstam.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringskrisen 2021

LÄS VIDARE

Ministern kan lämna sin post för att rösta genom Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Jennie Nilsson

Socialdemokraterna

Stefan Löfven