Kyligt väder i hela landet

Krister Zeidler/TT

Publicerad 2021-01-04

Det kan bli halt på vägarna när snöbyar drar in. Arkivbild

Det bjuds på klassiskt januariväder de närmaste dagarna med minusgrader ända längst ner i söder. Snöbyar som drar in över Östersjölandskapen kan göra att det blir halt på vägarna.

Kylan verkar ha tagit ett grepp om landet och temperaturen ligger i allmänhet runt nollan på flera håll runt om i landet.

– Som det ser ut framöver så är den kyliga luften här för att stanna, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Soligt i norr

I norr är det betydligt kallare och ett högtryck med klart väder gör att temperaturen kan sjunka ned mot 10–20 minusgrader.

Nordostvind från Östersjön gör att byar av snö och blötsnö rör sig in främst över Östersjölandskapen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftiga snöbyar i Kalmar län från måndag eftermiddag till natten mot tisdag.

– Det är där det ser ut att kunna vara intensivast med byarna.

Det molniga vädret gör att det tidvis kan bli en del lättare snöfall i Götaland och Svealand. Det kyliga vädret gör också att det finns möjlighet för snön att stanna kvar på en hel del håll.

– I och med att vi fått ner den kyligare luften och marken kyls ner så finns det större möjlighet för snön att lägga sig, säger Linus Karlsson.

Halt på vägarna

Men det kalla vädret gör även att det finns risk för halka på många vägar och SMHI manar till försiktighet.

– Man får vara uppmärksam på att det kan vara slaskigt och på en del håll frysa på om det är blötsnö eller möjligtvis något regn som skulle falla.

De närmaste dagarna kommer det att bli fortsatt mycket moln i söder och klart och soligt i norr. Ett snöfallsområde drar in över södra Götaland på onsdagen som även kan beröra östra Svealand.