Nya rutiner för årets influensavaccination

Av: TT

Publicerad:
Vården får lägga upp arbetet med årets influensavaccin lite annorlunda i år på grund av coronapanedmin. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Vården får lägga upp arbetet med årets influensavaccin lite annorlunda i år på grund av coronapanedmin. Arkivbild.

NYHETER

När årets kampanj för influensavaccinatiering för personer i riskgrupper snart inleds, tvingas landets vårdcentraler till nya rutiner på grund av coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot .

– Influensavaccinationen blir ganska ordentligt annorlunda i år för att vi ska försöka nå riskgrupperna men inte utsätta dem för smitta i trånga lokaler eller folksamlingar. Det kommer att gå åt mycket mer tid och personal. Vi vill ju vaccinera fler än någonsin för vi vill ha skyddseffekten hos så många som möjligt i vinter, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten, till radion.

Dessutom har sjukvårdsregionerna beställt extra mycket influensavaccin inför vintern, för att försöka minska trycket på vården som riskerar att belastas av både influensa- och coronasjuka patienter

– Det är väldigt viktigt att man vaccinerar sig, speciellt om man tillhör en riskgrupp eller är personal i vård och omsorg, för att undvika att man blir smittad två gånger under samma vinterperiod, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN