Trump träffade Duterte – pratade väder

avMalin Johansson

NYHETER

Filippinernas president Rodrigo Duterte har kritiserats för sitt ökänt blodiga krig mot narkotikahandeln.

Han har kallat förre amerikanska presidenten Barack Obama för ”horunge”.

Och senast i veckan skröt han om att han mördat en man med sina bara händer.

Men när USA:s president Donald Trump träffade den kontroversielle Duterte i Manila, valde han att prata väder.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump ställde inga kritiska frågor till Rodrigo Duterte under besöket i Manila – pratade om vädret.

Donald Trump träffade Rodrigo Duterte i Filippinernas huvudstad Manila, som en del i sitt Asienbesök. USA:s president skapar ofta rubriker med uttalanden och tweets, men den filippinske ledaren är den mer kontroversiella av de två.

Runt 9000 människor tror människorättsorganisationer har dött i Dutertes krig mot filippinsk narkotikahandel - och utomrättsliga mord misstänks ske löpande. Den filippinske presidenten skapade senast i veckan nya rubriker.

– Som tonåring hade jag redan dödat någon, sa han under ett tal.

Duterte förklarade att han huggit ihjäl en person ”bara över en blick” - något som hans talesperson i efterhand försökte förklara som ett eventuellt skämt.

Trump ifrågasatte inte

När Trump på måndagen skulle träffa Duterte uppmanades han av människorättsorganisationer att ifrågasätta den filippinske presidenten. Men redan under ett telefonsamtal i maj gratulerade den amerikanska presidenten Duterte till framgången i kriget mot droger.

– Du har gjort ett otroligt jobb, sa Trump, och tillade att hans föregångare Obama inte förstått vidden av problemet i Filippinerna.

När de två ledarna möttes i Manila fick journalister närvara. Men trots att flera reportrar på plats ropade ut frågor gällande mänskliga rättigheter, valde Trump andra ämnen för diskussionen.

Nyhetsbyrån AP skriver att han berömde Duterte för det varma mottagandet - och gav komplimanger för Manilas trevliga väder.

– Vi uppskattar verkligen behandlingen, sa Trump, som bland annat fått en serenad sjungen till sig av Duterte själv.

Källor inom Vita huset uppger att Trump tog upp ämnet mänskliga rättigheter ”som hastigast”, men exakt vad som sades framgår inte.

Runt 2000 personer uppskattas ha samlats i Manila för att demonstrera sitt missnöje över mötet.

Detta visste du inte om Rodrigo Duterte 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM