Ytterligare ett joggingmord skakar Frankrike

avAugust Håkansson

Frankrike skakas av ännu ett mord på en kvinnlig joggare. Alexia Daval, 29, hittades död i ett skogsparti flera kilometer från sitt hem efter att ha varit försvunnen i dagar.

Fallet är det åttonde på tio år där en ensam kvinna mördas under en joggingrunda. Nu väcks protester mot kvinnovåldet i landet.

1 av 5 | Foto: HANDOUT / PARQUET DE LA HAUTE SAONE

Mordet på bankrådgivaren Alexia Daval har rört upp känslor. 29-åringen försvann för drygt en vecka sedan efter att ha gett sig ut på en joggingrunda nära sitt hem i Gray-la-Ville i Dijon, östra Frankrike. När hon inte kom tillbaka slog hennes man larm till polis.

Hundratals personer deltog i sökarbetet. Två dagar senare hittades hennes kropp, delvis bränd och gömd under några grenar, flera kilometer från den runda där hon vanligtvis brukade springa.

”Avgörande” obduktion

Kroppen kunde identifieras genom dna-prover och i slutet av veckan gjordes en obduktion. Enligt källor till Le Parisien visade den att Alexia Daval ströps till döds. Inga tecken på sexuellt våld ska ha funnits.

Åklagaren Edwige Roux-Morizot vill inte bekräfta uppgifterna, men beskriver obduktionen som ”avgörande” för utredningen.

– Den har bidragit till ett antal nya intressanta delar i förundersökningen, säger hon till tidningen.

Flera teorier

Polisen har vädjat till allmänheten om tips och har bland annat dokumenterat brottsplatsen genom att filma med drönare. På så sätt hoppas man få svar på hur kroppen förflyttades flera kilometer.

Än så länge finns ingen misstänkt, men polisen arbetar efter flera teorier. Anhöriga till Alexia Daval har bland annat tipsat om en man som ska ha trakasserat henne i flera veckor innan mordet. Han har förhörts av polis.

Vittnen har även berättat om en blottare som ska ha rört sig i området och trakasserat kvinnor.

– Det är skakande att veta att det fortfarande finns en mördare där ute i det vilda, säger Gray-la-Villes vice borgmästare Mireille Carquigny till L’Est Républicain.

Åttonde joggingmordet – på tio år

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och protester runtom i Frankrike. I Paris och Lille organiserades på lördagen löprundor med hundratals deltagare för att hedra Alexia Daval – och protestera mot kvinnovåld.

På söndagen anordnade hennes familj en tyst marsch i Gray-la-Ville, en by med 5 000 invånare. Fler än 8 000 personer deltog, enligt polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Frankrike

Drönare

Lille