Nordkorea om Trump: Ingen vet när den ”galne gamle mannen” startar kärnvapenkrig

avStaffan Dickson

NYHETER

Donald Trump säger att tiden för ”strategiskt tålamod” med Nordkorea är över.

Diktaturen anklagar i sin tur Trump för att öka spänningarna mellan länderna till det extrema.

”Ingen kan förutsäga när den galne gamle mannen från Vita huset startar ett kärnvapenkrig”, skriver den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Foto: Wong Maye-E / AP

USA:s president Donald Trump har påbörjat sin tolv dagar långa Asienresa.

Trump befann sig på måndagen i Japan där han ägnat sig åt såväl diplomatiska samtal som att äta hamburgare och spela golf med premiärministern Shinzo Abe.

På en presskonferens i Tokyo uppmanade Trump Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att upphöra med sina vapentest och kallade de senaste uppskjutningarna av missiler över japanskt territorium för ”ett hot mot den civiliserade världen och internationell fred och stabilitet”.

Pressar Kina

Ett av målen med resan är att öka den internationella pressen på Nordkorea att upphöra med sitt kärnvapenprogram. Trump och Abe är överens om att samarbeta mot Kim Jong-Uns "farliga aggressioner" och säger att Kina måste spela en större roll i frågan.

Ännu en gång ville Trump inte utesluta ett militärt ingripande mot Nordkorea.

– Tiden för strategiskt tålamod är över. Vissa säger att jag använder starka ord, men titta vad som hänt med den svaga retoriken som använts de senaste 25 åren.

”Kommer lösa allt”

Tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid gjorde Trump sig redo för att åka vidare till Sydkorea där han ska träffa presidenten Moon Jae-In.

”Vi kommer att lösa allt!” skriver Trump på Twitter.

Trump hånar Kim Jong-un med nytt smeknamn 00:53

Trump planerar inte att besöka den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea, enligt egen uppgift av tidsskäl. Och det kanske är lika bra med tanke på de minst sagt ansträngda relationerna mellan länderna.

Nordkorea övervakar Trumps resa

Via den statskontrollerade nyhetsbyrån KNCA anklagar Nordkorea Trump för att öka spänningarna mellan länderna ”till det extrema”, rapporterar BBC.

”Ingen kan förutsäga när den galne gamle mannen från Vita huset, som är från vettet, startar ett kärnvapenkrig”, skriver KCNA i ett uttalande.

Företrädare för den nordkoreanska regeringen säger till CNN att Pyongyang ”övervakar Trumps Asienresa noggrant”.

Efter sitt besök i Sydkorea ska Trump resa vidare till Kina, Vietnam och Filippinerna innan han återvänder till USA.

ARTIKELN HANDLAR OM