Gruvbolag betalade för extremhögerns verksamhet

avFrida Sundkvist, SvD

Publicerad:
Uppdaterad:

Notan för extremhögerns vit-makt-konferens i Stockholm skickades till det svenska gruvbolaget där arrangören Daniel Friberg själv var vd och ordförande, kan Aftonbladet och SvD avslöja. Pengar från gruvbolaget har gått direkt till Fribergs rasistiska tankesmedja.

1 av 3 | Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
Daniel Friberg.

Sverige har blivit en hub för den nya internationella extremhögern. Detta beror till stor del på Daniel Friberg, 39, en av extremhögerns nya frontfigurer som arrangerat uppmärksammade vit-makt-konferenser i Stockholm.

Daniel Friberg fanns 1999 med på en lista över 62 nazister som publicerades gemensamt av SvD, Aftonbladet, DN och Expressen. I dag är han vice ordförande för Nordisk alternativhöger och han var en av svenskarna som deltog vid nazidemonstrationerna i amerikanska Charlottesville tidigare i år. Till sin hjälp för att sprida sin propaganda har han både en tankesmedja, Motpol, och ett bokförlag, Arktos.

Aftonbladet och SvD kan nu avslöja att gruvbolaget Wiking Mineral, med huvudägare Patrick Brinkmann, i flera år finansierat Daniel Fribergs extremhögerverksamhet.

Finansierade tankesmedjan Motpol

När Daniel Friberg 2013 blev ordförande för Wiking Mineral saknade han erfarenhet från gruvindustrin. Det som kvalificerade honom för jobbet var hans erfarenhet av ekonomi och affärer, säger han själv.

I maj 2015 gick han in som vd för bolaget. Hans lön 2014 och 2015 betalades direkt från gruvbolaget och till Fribergs högerextrema tankesmedja Motpol. I oktober 2015 blev han även vd för dotterbolaget Nordic Resources.

Enligt Wiking Minerals årsredovisning för 2014 betalades det ut 223 000 kronor till Daniel Fribergs tankesmedja det året, en summa som motsvarar tankesmedjans sammanlagda intäkter 2014.

Året därpå betalades 413 000 kronor ut till Daniel Fribergs bolag. Men Motpols intäkter det året stannade på 200 000 kronor. Daniel Friberg säger att de resterande 213 000 kronorna har bokförts som intäkter hos Motpol året därpå, alltså 2016.

På sajten Motpol beskriver Friberg sig som styrelseordförande för ett börsnoterat gruvbolag. Det är dock tre år sedan Wiking Mineral, i dag Svenska Bergsbruk, avnoterades från handelsplatsen Aktietorget.

Betalade för konferens

SvD och Aftonbladet kan nu avslöja att Daniel Friberg har använt kassan i gruvbolaget Wiking Mineral, i dag Svenska Bergsbruk, för att betala för konferensen ”Identitär idé” som 2015 hölls på Armémuseum i Stockholm.

Fakturan för hyra av hörsalen en heldag, en väktare i sju timmar samt en timmes extra tillgång till hörsalen bokades av Nordic Resources, dotterbolag till Wiking Mineral. Men när fakturan väl betalades, en månad efter konferensen, var det från ett konto tillhörande Wiking Mineral AB.

Daniel Friberg har därmed låtit de runt 1 000 aktieägarna i Svenska Bergsbruk, som redan förlorat stora pengar när bolaget var nära konkurs, genomgick en rekonstruktion och därefter avnoterades från Aktietorget, stå för notan när internationell extremhöger samlades i Stockholm. Bland aktieägarna finns flera personer som har nått pensionsåldern.

Friberg förnekar att han låtit Wiking Mineral betala för konferensen.

Enligt Friberg var det av taktiska skäl som konferenslokalen bokades av Nordic Resources. Han säger att han bad att fakturan på strax över 20 000 kronor skulle skickas till Motpol, men trots det skickades den till gruvbolaget.

”Nordic Resources kompenserades sedermera av Motpol för hela hyresfakturan. Om något betalats "från Wiking Minerals konto" beror det på att Wiking Mineral betalade ett större antal fakturor för intressebolaget Nordic Resources i form av ett kortfristigt lån”, skriver han i ett mejl till SvD.

Att Wiking Mineral betalat för konferensen ska alltså enligt Friberg ha varit ett misstag.

Ställdes in

Nästa konferens skulle gå av stapeln nu på lördag, med Daniel Friberg och Christoffer Dulny, tidigare SD och numera delägare i Fribergs tankesmedja Motpol, som arrangörer.

Den amerikanska vit-makt-ledaren Richard Spencer var inbjuden som huvudtalare och konferensen ställdes in.

Richard Spencer är mycket känd inom den nya extremhögern, som han själv kallar alt-right (alternativhögern). Vid ett möte i Washington 2016 ropade han "hell Trump, hell vårt folk, hell seger". Spencer deltog även i den högerextrema marschen genom amerikanska Charlottesville i augusti 2017 och har flera gånger kopplats till skribenter för amerikanska sajten Breitbart, som banade väg för Donald Trump.

Fotnot: Texten är ett samarbete mellan Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Publicerad: