Hovrätten friar SSAB från ansvar för tjärolyckan

1 av 4 | Foto: Grafik: Paul Wallander
Så gick det till.
NYHETER

Hovrätten friar stålföretaget SSAB i frågan om tjärolyckan som krävde två mäns liv på koksverket i Luleå 2013.

Hovrätten för övre Norrland går på tingsrättens linje och menar att åklagaren inte visat att arbetsplatsolyckan berott på att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott.

Företaget döms därför inte till att betala företagsbot.

I oktober 2013 dog två män i 60-årsåldern när het tjära välde över dem från en cistern som de skulle inspektera på SSAB:s koksverk i Luleå. Det var ett rutinarbete som männen genomfört flera gånger förut och som SSAB riskanalyserat och gett klartecken till. Trots det forsade tusentalt liter het stenkolstjära ut från cisternen och de två männen dog i massorna.

Förra sommaren ogillade Luleå tingsrätt åtalet mot en chef på SSAB som misstänktes för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Åklagaren Christer Forssman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål yrkade då på fyra miljoner i företagsbot, ett krav som kvarstod när målet tidigare i höst togs upp av hovrätten för övre Norrland i en nio dagar lång förhandling.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten i den del som avsåg att SSAB skulle betala en företagsbot.

Under fredagen meddelade rätten domen och fastställer tingsrättens dom.

”Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom. Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att åklagaren inte visat att arbetsplatsolyckan berott på att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott. SSAB ska därför inte betala någon företagsbot” skriver hovrätten i domen.

Hovrätten slår precis som tingsrätten fast att SSAB följt arbetsmiljölagen och vidtagit rimliga åtgärder för att kontrollera nivån i cisternen.

Aftonbladet har utan framgång sökt söker åklagaren Christer Forssman och SSAB:s juridiska ombud.

40 döda i arbetsplatsolyckor hittills 2017 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM